Afvallen & aflossen. Minimaliseren & consuminderen


Het ene is verbonden met het andere.

Doordat ik wou aflossen en daarvoor zuiniger wou gaan leven ben ik meer met de fiets gaan rijden.
Ik voel dat ik zelfs nu na zeven dagen fietsen al een betere conditie heb. Niet zoals mijn vader en moeder die elke dag fietsen, maar wel zo dat ik nu al een paar kilometer kan fietsen zonder uitgeput te zijn. Mijn conditie is slecht, maar betert. Echt afvallen doe ik er  voorlopig niet van. Maar ik heb alleszins een pak meer beweging. Jammer dat het weer momenteel wat tegenzit. 3 graden om 12 uur is toch fris en regen en wind erbij. Vandaag nemen we de auto. Dan komen de bloedjes toch allemaal droog op bestemming.

Doordat ik wil aflossen wil ik besparen en zoek ik overal naar punten waarop dat kan. Dat is heel uiteenlopend. Van de goedkoopste melk en schoolkoeken kopen tot niet meer verschillende woontijdschriften kopen en ook bewust reclame vermijden. Ik doe mezelf hier geen pijn mee. Het dient allemaal voor een beter doel in mijn ogen. Een nuttiger en blijvender doel. Het is ook goed voor onze kinderen. Als we sneller afgelost zijn hoeven we de kinderen binnen een paar jaar misschien geen dingen moeten ontzeggen.

  In mijn Mengelmoes shop staan na een week al 125 zaken. Dingen die ik niet meer nodig heb en niet meer wil.  125 ! Je moet weten dat er ook nog gerief klaar staat voor de kringloop en het containerpark. Wat heeft een mens toch enorm veel spullen. Ik koop voorlopig geen boeken meer. Eerst mijn boekenkast uitlezen. Dvd's kopen blijft een zwak, maar de DVD's die ik reeds zag gooi ik ook het internet op.

De verkoop gaat gezapig. En dat vind ik oké. Er kruipt wel een beetje tijd in. Het brengt geen fortuin op, maar een zakgeldje. Maar het is mooi meegenomen. Ik kan bijna die autostoel voor Fee kopen (tweedehands natuurlijk).
Ik ben van plan om hier zes maanden mee door te gaan. Nadien doe ik alle onverkochte zaken in een bak voor de kringloop en stop ik weer met kapaza. Dan zal ik mijn energie nodig hebben voor iets anders :-). Het is goed mogelijk dat ik sneller stop hoor want uit ervaring weet ik dat ik dit 'verkopen' snel beu ben.

Vorig jaar heb ik al lelijk huisgehouden in mijn huis (mede door Marie Kondo) en daar heb ik eigenlijk lang van kunnen genieten, maar raar genoeg sluipen er altijd weer spullen het huis in. Meubels heb ik nochtans niet meer bijgekocht. In de toekomst staan enkel nieuwe tuinmeubelen op de lijst en nog een paar goede keukenstoelen, maar dat zal pas zijn als er wat extra over is.

Ik verkoop ook mijn witte kast. Die komen ze vandaag ophalen. Er zat bijna niets in. Alles zit al in de andere kasten. Dus nodig was die kast niet. Zo is er weer meer ruimte. Door elke dag op te ruimen blijft het in huis ordelijk. Waarom stouwen we ook alles vol?

Er zijn ook zaken waar ik nu meer op let. Bijvoorbeeld dat onze vuilzak echt vol is voor hij dicht gaat. Soms durfde ik al eens maar een 3/4 de zak buiten zetten omdat ik dat vuil weg wou en de vuilkar kwam, maar dat doe ik niet meer. Alle drie zakken moeten hier vol nu. Het huisvuil, de PMDzak en de roze zak (plastiek).
En zo kwam het dat ik deze week maar 2 in plaats van 3 zakken voor de deur had staan.
Er zijn veel zaken die ik al vele jaren doe. Deuren toe, lichten uit, verwarming lager (nu op 18°), enz...Ik denk niet dat daar nog veel te besparen valt.

Deze ochtend ben ik ook naar de garage geweest om te zien wat de zuinigste zevenzitter kost. Een nieuwe. Ik vroeg me af of het nuttig was een nieuwe te kopen met de bedoeling er tien jaar mee te rijden of een jonge tweedehandse. Bij een nieuwe krijgen we 9000 (!)euro korting los van de verkoop van de oude wagen. Dat zou betekenen dat we voor een nieuwe auto maar de helft van de nieuwprijs moeten zelf betalen. Bijna had ik JA gezegd, maar ik ga het toch nog eens grondig berekenen.
Zou er verschil zitten tussen verschillende garages?

Het zonnetje schijnt weer eens buiten. Hoe lang zou die Aprilse gril weer duren?Reacties

 1. hoi sandra , wij hebben een dacia logan kunnen kopen (vanuit bankbeslag)hij was een jaar oud met weinig km's wel met veel krassen aan de buitenkant en géén luxe de ramen zijn niet elec.en géén airco maar voor 4500€ voor een 7zitter !! yes en we hebben er een LPG tank ingestoken en rijden dus best zuinig en veel plaats als we gaan kamperen !! oh ja ik vind jou salontafel op mengelmoes erg mooi moet alleen nog mijn man zover krijgen dat ie hem wil komen halen want het is wel ver rijden en hij heeft een drukke job (kok)en we hebben maar één auto ! oh ja dacia's hebben goeie motor 's want die zijn van r enault ! lieve groet vanwege Jezebelle uit west-vlaanderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook al is het geen luxe. Zo een koopje kan je moeilijk laten liggen. Zelf heb ik een Ford op het oog. Alleen heb ik het tegenwoordig zo moeilijk om geld uit te geven en dat moet nu één maal als je zoiets koopt :-).

   Verwijderen
 2. Wij hebben nu al een jaar een grand kangoo, een grote 7 zitter en veel meer plaats dan onze vorige een dacia logan mcv waar we 7 jaar heel veel plezier mee hebben gehad. Voor een diesel zit je aan +- 16000. Er is super veel ruimte in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met nog een kind op komst willen we kiezen voor een negenzitter, maar die zijn natuurlijk weer een pak duurder. Het is afwegen en kiezen.

   Verwijderen
 3. 9000 euro korting?! Wel de moeite. Wij kijken ook stilletjes naar een nieuwe auto en eventueel een met 7 plaatsen. Wij komen nu vaak plaatsen tekort als wij neefjes-nichtjes mee moeten nemen. Maar of het de meerprijs voor ons waard is... moeilijke beslissing.
  Ik wil ook graag een dat zuinig is, weknig CO2 uitstoot en niet te duur is. Maar die zijn moeilijk te vinden :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Ingrid. 24% korting gekregen. Dat hou je toch niet voor mogelijk? Wel korte beslissingstijd. Tot 6 mei. En het is voor een nieuwe negenzitter. Tweedehands kosten ze bijna evenveel met de korting eraf. Wij doen onze Volvo met zeven plaatsen weg, maar dat is geen zuinige auto. Wel heel comfortabel.
   Onze nieuwe auto zou energielabel B hebben. A bestaat niet bij een negenzitter denk ik.

   Verwijderen
  2. Onze Volvo heeft energielabel F geloof ik :-(.

   Verwijderen
 4. Amai, 24% is idd niet te geloven. Wel goed on te weten dat het in principe mogelijk is als wij zover zijn om onze nieuwe te kopen ;) Vorige keer waren wij te stom on een korting te vragen :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat veel kopers een korting vragen tenzij mensen die vaak van auto verwisselen. Het is als een auto verkopen. Niemand betaald je vraagprijs.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.