Over uitjes en geld

Toen we zaterdag thuis kwamen van ons weekje aan zee gingen we bijna meteen een feestje bouwen in onze eigen tuin. Al was Mats wel erg moe uiteindelijk van de gezonde zeelucht.

 Er zijn nog steeds vier kinderen op kamp en Niels stuurde alvast een briefje. Dinsdag zal de kroost weer voltallig zijn en tegen dan wil ik ingepakt zijn voor onze laatste buitenlandse gezinsreis waarbij iedereen mee zal gaan. Alle tien kinderen gaan nog eens mee. Daarvoor hebben we zelfs een extra auto moeten huren. Maar de oudste is nu achttien en de zoon is bijna zeventien dus volgend jaar gaan we niet meer met allemaal naar het buitenland. Kortbij misschien nog wel een keer. Het wordt dus sowieso een speciale reis naar Spanje.
De nadelen van reizen met zoveel wegen te zwaar ten opzichte van 'de vakantie'. Vooral financieel is het niet meer te doen. En België zo verzuchten we vaak is ook zo mooi :-).
 Gisterenochtend was het flink aan het regenen, maar toch wilde ik naar buiten. Nog eens gaan wandelen dacht ik, maar de man dacht eerder aan 'dieren kijken'.
En dus gingen we onverwachts met de drie jongsten en Nele naar Planckendael. Voor mij was dat zeker tien jaar geleden, maar het is zo een mooi park. Zeker een bezoekje waard. We namen meteen een gezinsabonnement (179 Euro)want ik wil zeker nu terug met de jongens en dan komt dat gewoon veel goedkoper uit voor ons.

Met de besparingen van de regering in gedachten zijn we al volop aan het denken waar we zelf kunnen besparen. Dat buitenlands reizen afschaffen is er één van, maar ook gaan we nog extra goed bekijken waar we profijt mee doen.

De kinderen mogen er geen slachtoffer van zijn. Kledij voor mezelf zal ik dan ook nog amper kopen.
Maar ook denk ik mijn kuis weer zelf te doen. Vanaf september valt ook de opvang weg voor Mats.
Daardoor zal er al 250 Euro meer in het budget zijn.
Natuurlijk komen er weer extra kosten bij.
De oudste gaat aan de hoge school studeren en de inschrijving bedraagt 890 euro om te beginnen. Vandaag gaan we naar Antwerpen om haar in te schrijven. Haar abonnement van de trein gaan we ook meteen aanvragen want op kot gaan zit er niet in.
Ook een reden dus voor het wegvallen van de jaarlijkse buitenlandse reis. Het geld van die reis zal voor de studie van de dochter zijn.

Sinds ik het boek Groeten uit Griekenland gelezen heb denk ik serieus na over het veilig stellen van ons gezin. Men spreekt hier ook maar over besparen, besparen en altijd zijn gezinnen en de middenklasse het slachtoffer. Grote vissen blijven buiten schot (want ze geven de mensen werk of weten hoe ze weinig of bijna geen belasting moeten betalen).
Zover als in Griekenland mag het hier echt niet komen. Dat men taksen heft op luxe dingen en ongezonde voeding. Daar ben ik helemaal mee eens. Luxe dingen zijn niet nodig om te leven en ongezonde voeding geeft meer kosten wanneer je er ziek van wordt.

Geluk vind ik ook erg belangrijk. Een mens moet een goed dak boven zijn hoofd kunnen hebben en gezond kunnen eten en leven en degelijke kledij en schoenen kunnen dragen. En daar is ook genoeg geld voor nodig.

En we leven weer voort.
Nog een happy Monday.

Reacties

 1. ik zal wel te laat zijn maar bij de papieren die je krijgt bij het inschrijvingsbewijs zit een kaart die gebruikt kan worden voor studentenkorting op een treinabonnement .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn haar eerst gaan inschrijven. Het was 945 Euro onmiddellijk te betalen. Gelukkig stond dat op de rekening :-). We hebben de attesten voor de gezinskorting dus gekregen, maar zijn nog niet tot in het station geraakt. Het abonnement zal maar lopen vanaf midden september voor de trein.

   Verwijderen
 2. Sinds we hier wonen, hebben wij ook al flink kunnen besparen. Eigenlijk zonder er iets voor te moeten doen. De caravan viel weg vanwege mijn gezondheid (besparing 1), 1 auto deden we weg wegens niet meer in gebruik (besparing 2 en da's een ferme!) en de 2de auto doen we amper nog 10.000km / jaar mee. Vroeger deed Erik 30000 km en ik 20000km. Nu wonen we vlakbij Erik zijn werk en er is een busdienst van het bedrijf. We eten heel veel uit de tuin : besparing 3 en vlees halen we bij de boer, ook om de hoek. Besparing 4. Daar tegenover staat dan weer dat dochter haar inschrijvingsgeld voor de unief een kleine 1000€ bedraagt en de dokterskosten + medicatie hallucinant hoog zijn, hier kàn je gewoon niet op besparen. Ik vraag me echt af hoe mensen die er financieel niet goed voorzitten en een chronische ziekte hebben, dat allemaal bekostigen. DAAR mogen de Heren en Dames van de regering eens wat aan doen! Oja, de kosten voor alle dieren die we hier hebben swingen ook wel de pan uit, maar dat is dan weer een 'luxe' waar je zelf voor kiest ;)
  En een gezin met 10 kinderen jaaah daar gaat een abonnement op de dierentuin wel opbrengen! Goed kans dat als je naar Anwerpen (Zoo) gaat, dat je m'n oudste dochter tegenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op een auto kun je heel veel geld besparen, maar ik denk niet dat ik zonder een auto kan. Ik blijf er wel zo lang mogelijk mee rijden. Het nieuwste model hoef ik niet. En we gaan ook aan autodelen doen.
   En ik neem de fiets als het kan natuurlijk.
   Op medische kosten kan en mag je niet besparen. Dat klopt.
   Wij vragen ons dat heel vaak af. Hoe doen mensen dat die maar de helft van ons aan inkomsten hebben? Die gaan misschien niet op vakantie of die hebben geen auto of die besparen misschien op voeding (ik koop heel veel bio en vers wat de rekening de hoogte in duwt en ik laat ook nog eens eten leveren)of die kopen misschien minder dure kledij voor hun kinderen (ik koop nog altijd gewoon wat ik mooi vind eerlijk gezegd :-)).
   Ik denk wel heel veel na bij mijn uitgaven.
   Wanneer ik tegenwoordig iets koop dat ik echt niet nodig heb of toch wel wat duur was voel ik me nu bijna meteen schuldig ook. Ik beleef er geen plezier meer aan in kopen.
   Ik denk heel vaak. Heb ik dat wel nodig?
   Voor ons is zo een abonnement bij de Zoo zeer voordelig natuurlijk. Het gezin is één precies ongeacht het aantal personen. Heel gezinsvriendelijk.
   Deze zomer ga ik ook nog eens naar Antwerpen ja.

   Verwijderen
 3. Net je blog 'ontdekt' : leuk, ik ga je volgen!
  Ik ben ook erg bang voor de besparingen van de regering en wij hebben 'maar' drie kinderen... Ik durf er zelfs nog niet aan denken als ze gaan studeren. Inderdaad heel erg dat steeds de 'grote vissen' worden ontlast ten koste van de 'kleine vissen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik lees en volg je blog.Als moeder van 9 kan ik Me in veel van je verhalen terug vonden.Fijne vakantie toegewenst.Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Komen jullie met zoveel kinderen niet in aanmerking voor een studietoelage?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee. Helaas. De manier waarop ze het bekeken hebben vind ik niet correct omdat er geen rekening gehouden wordt bijvoorbeeld met het feit dat mijn man erg veel alimentatiegeld betaald en ik zelf geen wezengeld ontvang voor de vijf oudste kinderen.
   Ik heb zelfs een brief gekregen waarin stond dat men veronderstelde dat ik toch voor mijn vijf oudste kinderen alimentatiegeld ontving !!
   Ook houdt men in ons geval geen rekening met nog andere 'zaken'.
   We hebben nog nooit enig voordeel mogen ontvangen van welke aard ook.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.

Campinglife

Hoe is 't?