Hoe hou ik de boel draaiende (8 tips!)? # boostyourpositivity

Al 20 jaar heb ik een huishouden en dit zijn tien tips om de boel blijvend te laten draaien. Ik ben begonnen met een huishouden van  twee en 20 jaar later heb ik een huishouden van 12. Er is dus heel wat veranderd. Vooral de was is a neverending story waar ik soms moedeloos van wordt. Het lukt mij nog amper om die bij te houden. Het zijn niet alleen kleren, maar ook lakens, kussens, knuffels, enzovoorts. Dan is het verstand op nul en DOEN. Dus ik was wel wat jaloers op Kelly dat zij zaterdag met de was kan beginnen en er zondag al klaar mee is voor de week. Dat wil ik ook, maar hoe kan ik dat aanpakken! Onmogelijk me dunkt in mijn geval. Mijn tips zijn:

1. Laat de was nooit te lang liggen. Is er een wasmand vol? Doe die was dan. Loop met stapeltjes naar boven en kom met vuile was weer naar beneden. Mijn grote probleem zijn grote kinderen die hun was laten opstapelen op hun kamer en dan ineens twee volle wasmachines naar beneden brengen :-(.

2. Laat je strijk doen met dienstencheques. Strijk nooit zakdoeken, handdoeken, lakens (tenzij van het babybed) en ondergoed. Als je weinig strijk hebt kun je die strijk nog makkelijk zelf doen, maar hier bij ons is het de strijk van 12 personen en ik kan je verzekeren dat ik blij ben met de strijkhulp (ik besteed gemiddeld 4 cheques per week aan strijk).

3. Laat minstens één keer per week iemand komen helpen poetsen. Hier komt er iemand 4 uur per week en ik moet nog heel veel zelf doen (of met hulp van de grotere kinderen), maar bepaalde dingen in huis krijgen zo elke week dezelfde poetsbeurt. De rest doe je dan even zelf.

4. Laat je voeding leveren. Bij mij is dat door Smartmat , maar deze week (vakantie)komen ze eens niet en moet ik zelf nadenken. Meestal kom ik dan niet verder dan spaghetti bolognese, kip met appelmoes en tomatensoep ;-). Volgende week levert smartmat gewoon zoals altijd. Minder nadenken dan en alles in huis. De rest van de boodschappen doe ik op maandag. Soms ga ik zelf de winkel in , maar soms doe ik dat met Collect&Go.
Als je grotere kinderen hebt en de winkel is niet te ver kun je ook al eens een kind achter brood of choco sturen :-).

5. Plan maar één afspraak op één dag. Dus niet de hele dag rondhollen van kapper naar dokter naar die winkel achter stofzuigerzakken (dit kan je ook laten leveren!)naar de apotheek enzovoorts.

6. Plan elke dag ME time in. Bij mij is dat 's middags tussen 14 en 15 uur. Mijn zetel roept mij dan echt. Ook na 8 uur 's avonds probeer ik niets meer te doen. Ik heb natuurlijk wel makkelijk praten als huismoeder zijnde. Zonder deze aan mezelf verplichte tijd zou ik gek worden en me slaaf voelen en zou ik geen boeken kunnen lezen (maar morgenmiddag heb ik dus twee afspraken met de dokter voor de jongens dus dan valt dit soms weleens in het water!)

7. Probeer niet te laat te gaan slapen (en niet teveel alcohol te drinken) want dan ben je niet uitgeslapen de dag nadien en komt er misschien niets uit je handen. Probeer op het zelfde uur op te staan om tijdig klaar te zijn voor school en werk en ga ook rond hetzelfde uur slapen.

8.Koop cadeautjes voor feestjes veel op voorhand. Ook voor verjaardagsfeestjes. Zorg dat je een schuif hebt met noodcadeau's voor wanneer je echt geen tijd hebt.

Er zijn vast nog dingen die ik doe, maar die me nu niet te binnen schieten.

Tot slot ga ik echt geen foto trekken van mijn kop terwijl ik net uit mijn bed kom. No Way!

En ik word blij van de zon die door een wolk breekt en op mijn gezicht schijnt, stilte, armpjes rond mijn nek, een glunderende prinses Liesje, was die wappert aan de lijn, water en zoveel meer.


Reacties

 1. Zo knap dat je de boel zo draaiende houd, respect ik zou het niet kunnen. Hier maar 1 witte en 1 bonte was in de week. Tijdig naar bed en geen alcohol, af en toe een wijntje kan geen kwaad. Wat een lieve Liesje daar wordt ik zelfs blij van. Fijne zonnige dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2 machines per week. Johanna. Daar droom ik van, maar dat zal nog niet voor de komende 15 jaar zijn vrees ik :-). Fijne dag.

   Verwijderen
 2. Respect voor jou. ik durf al eens te klagen dat ik niet alles op een rij krijg en hier zijn we maar met 4! ongelooflijk hoe jij zo'n gezin draaiende kan houden.Je mag terecht fier zijn!!
  Geniet van je dag vandaag...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben dat natuurlijk wel gewoon Liesbeth en jij werkt. Ik werk niet buitenshuis. Dat is toch een verschil en ik heb ooit ook nog gewerkt. Je moet dan nog meer georganiseerd zijn. Groetjes.

   Verwijderen
 3. Amai, 12! Ik vind 1 kindje al een hele klus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook een hele klus toen ik maar één kindje had :-). Ik weet nog dat ik opnieuw aan het werk moest na mijn zwangerschapsverlof en ik geen flauw idee had hoe ik ooit op tijd de deur zou kunnen uit geraken. Tot die dag liep ik nl nog uren in pyjama rond en had de hele dag mijn handen vol aan dat ene kind.
   Maar met de jaren leer je wel bepaalde dingen loslaten (niet elke dag in bad bijvoorbeeld).

   Verwijderen
 4. In mijn werksituatie run ik ook een "menage" van 10 bewoners. Alleen al met eten maken zijn we een hap uit ons tijdsbudget kwijt! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze week kook ik ook snelle kost omdat het vakantie is, maar ik ben gemiddeld toch 45 minuten tijd 'kwijt' aan het koken zelf. Soms een half uur, soms anderhalf uur.

   Verwijderen
 5. Knap hoor! Ik vind de was nu al een gruwel en we zijn maar met vijf...
  Wellicht een domme vraag, maar wat zijn diensten cheques?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dienstencheques kan je in België aankopen aan 9 Euro en je kan er hulp om te kuisen of te strijken mee betalen (op regelmatige basis), maar uiteindelijk betaal je minder want via de belastingen krijg je per cheque een deel terug gestort. Dus in feite betaal je ongeveer 6 Euro per cheque denk ik en dan is die hulp nog betaalbaar voor jonge gezinnen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.