Komt de Sint of niet?

Ik ga jullie iets bekennen.
Toen mijn oudste geboren werd wou ik 'het spel' niet meespelen van de Sint die komt en de klokken die eieren brengen met Pasen. Ik was al niet gelovig en neen. Het hoorde niet bij hoe ik het zag voor mijn kinderen. Mijn broer en ik wisten trouwens zelf al heel snel dat het gelogen was. Ik was 8 en mijn broer dus nog jonger toen mijn moeder de bergkist opentrok met al het speelgoed in. Ik denk dat zij al mijn Sinterklaasliedjes beu was want ze toonde het op de avond dat ik al uren zitten zingen had om toch maar te krijgen wat ik zo graag wou.

Toen ik mijn tante ging vertellen dat de Sint niet bestond werd ze zo kwaad en zei ze dat ik dit absoluut NIET tegen mijn nichtje mocht vertellen die toen 7 was ofzo. Dat heb ik ook nooit gedurfd. Het had indruk gemaakt dat dit een ZEER groot geheim bleek te zijn.
Zelfs op school hield ik mijn lippen stijf op elkaar.

Misschien daardoor allemaal dat ik het  niet wou voor ons kinderen. Maar onder druk van de papa's ging ik telkens weer overslag en kocht ik tonnen speelgoed en snoepgoed . Want het is toch zo leuk voor de kinderen. Die verwonderde gezichtjes. Die kunnen ze ook hebben zonder de komst van de Sint, maar soit. Eén keer is de Sint zelfs bijna niet gekomen omdat ik dus wel de dingen kocht (wie anders?), maar tentoonstellen dat moest maar iemand anders doen en één keer was men dat dus vergeten.

Maar nu twijfel ik echt enorm of ik het spel nog ga meespelen al oppert de man om het tenminste nog te doen voor de drie jongsten. Als zwarte Piet zelfs niet meer zwart mag zijn waarom zou ik dan mijn kinderen laten geloven in een leugen en waarom eigenlijk?
Mijn kinderen zijn echt niet braver omdat de Sint en de pieten in 't land zijn, maar worden helemaal meegesleurd door reclame, TV en op school over de Sint.
Ik vind het vooral aanzetten tot kopen van alweer teveel speelgoed (consumeren) en ons kinderen zeggen nu al dat de Sint gezegd heeft dat ALLE kindjes braaf geweest zijn. Jaja!
Bovendien vind ik het bijna kindermishandeling om zeer jonge kinderen bij de Sint te laten gaan. Kun je de bibbers in hun benen voorstellen of de angst. En ja. Ik beken. Ik heb het ook nog gedaan !! Ik durfde zelfs eens dreigen dat ik de Piet gezien had aan het raam of gehoord had op het dak.
Maar totaal niet van harte.

Nu begrijp ik niet meer waar ik mee bezig geweest ben. Ik wil het eigenlijk niet meer doen. Misschien geef ik de kinderen wel een mooi cadeau wanneer ze eindelijk eens opruimen, hun jassen aan de kapstok hangen en hun schoenen op het rek zetten. Ik zal de cadeautjes tonen en dan vragen om één weekend eens super braaf te zijn.

En verder is mijn auto nog steeds stuk waardoor ik ook de afspraak van vanavond moet annuleren en besef ik maar al te goed hoe het nu is om geen auto te hebben. Deze week ben ik amper ons huis uit geweest :-) en baalde ik dat ik ons kinderen niet gewoon in de school naast ons deur heb laten gaan. De school is dan wel maar een 1,5 km verderop, maar toch.
Ik ben er nog niet klaar voor om autovrij te zijn. Zoveel is wel duidelijk. Ik trek mijn plan. Dat wel !

Wat vinden jullie van de Sint (spelen jullie zolang mogelijk mee?) en van het verdwijnen van Zwarte Piet?

Reacties

 1. ik ben gek op de sint en de piet :-D helemaal het omgekeerde dus, maar ik kan je wel volgen hoor, het blijft een raar verhaal :-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IK hou wel van de ochtend dat de Sint komt. Die verwonderde en blije gezichten te zien omdat er een berg speelgoed in de plaats van de wortels gekomen is en dan uren zoet met alles open maken, uittesten, spelen, ... Dat wel. Maar dat is dus één ochtend en wat er aan vooraf gaat en de zin ervan...dat blijft moeilijk.

   Verwijderen
 2. Ik vind het wel echt grappig sinterklaas, hier in nederland doen we vaak met de oudere niet gelovers lootjes trekken en iig bij ons gaat het dan meer om het leuke gedicht wat de gever erbij maakt waarin vaak plagerig dingen van afgelopen jaar verwerkt word, ook worden er kleine plaag kadootjes gegeven. Het gedicht word hardop voorgelezen.Totaal bedrag per niet gelover is 10 euro. Dus kwa geld valt het erg mee, in onze fam doen we dan dat iedereen een lekkere schotel eten meeneemt van een bepaald thema, bv spaans eten, zodat de gastvrouw het ook relaxed heeft .
  En doen we daarna nog op tafel een spelletje ofzo. Echt gezellige avond dus.
  Kadootjes met kerst doen wij niet aan.
  Wel gaan we iedere kerstvakantie een keer met ons hele gezin iets leuks doen, bv een film, of eens bowlen of eens naar een tropisch zwemparadijs, gewoon voor de gezelligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé. Ook heel fijn op die manier. Ieder doet het lekker op zijn manier natuurlijk. Ik ga het Sintfeest niet over slaan hoor. Zo 'hard' ben ik nu ook weer niet, maar dit jaar gaat het toch heel wat minder zijn. En met Kerst gaan we meestal ook iets doen met het gezin :-).

   Verwijderen
 3. Het is eigenlijk een traditie waar je niet voorbij kan. Vooral voor de kleintjes ligt het gevoelig. Je kan dan als ouder wel beslissen om niet mee te doen maar op school wordt er dan wel weer veel aandacht aan gegeven. Het is een feestdag voor alle kindjes of ze nu nog geloven of niet er mag iets lekkers of leuks klaarstaan, al is het iets kleins en vergeet vooral jezelf niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm. Wat zou ik kunnen vragen aan mijn Sint? ;-). Een andere auto misschien? Want mijn auto is nog steeds niet hersteld.

   Verwijderen
 4. Dat zwarte piet ineens niet meer zwart mag zijn vind ik flauwekul. De jongste stelt zich al voor het 2e jaar op rij vragen, de sint is zooo oud en pieten die op daken klimmen in elk huis? Ga weg! Ik doe geen moeite om er een uitleg aan te geven want ik wil ook niet staan liegen dat het gedrukt staat, maar de ware toedracht geef ik ook nog niet, want zoonlief is een echt viswijf en binnen de kortste keren weten zijn klasgenootjes en nichtnes hoe de vork aan de steel zit :) niet altijd even simpel hoor, zo snel over iets anders beginnen. En de sint die enkel komt bij brave kindjes gelooft hij ook niet, hle zou dat nu toch komen he haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij vieren wel het feest van SintNicolaas, zoals wij ook het feest van Michael vieren of SintMaarten. Ik ben er niet geheimzinnig over. De drie oudste kinderen speelden piet bij de intocht. Natuurlijk herkenden de kleintjes ze. Maar daar vinden ze niets geks aan. Dat is zo. Ik ga er niet over liegen. Sint op tv kijken we niet. Heeft voor mij niets met het feest te maken zoals ik het wil vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is al lang geleden dat we aan Sinterklaas deden. Wat voelde onze zoon zich belazerd toen we vertelden dat de man niet bestond. Zij vieren het met hun kindjes nog steeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben het eens met Ina haar reactie hierboven.dat is toch een superleuke periode voor de tijd dat het duurt,dan moet er maar niet overdreven worden met de kadootjes,bergen hoeft niet en hopen chocolade ook niet maar het kan met "klaaskoeken",nicnacjes,mandarijntjes en wat chocolade en ja het is precies het hele jaar sinterklaas maar dan binnen het jaar misschien wat minder kopen,geven.gezelschapsspelletjes zijn toch ook superleuk, en zoals jij van boeken houdt,elk een fijn boek...ohnee,ik ben al oma en ben er nog gek op(door al die jaren met kinderen te werken),ik kijk al uit om hier de sint te laten komen.ooit is bij ons de sint zelf gekomen met zn zak en haalde daar het speelgoed uit,superr..laat je kinderen nog even dromen Sandra,het duurt allemaal maar heel kort en geniet mee

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Sandra. Ik las onlangs het volgende artikel. Misschien heb je hier iets aan? http://www.opvoedenvanuitverbinding.be/blog/2015/7/6/hoort-wie-klopt-daar-kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje. Daar ga ik eens even lezen.

   Verwijderen
  2. Ondertussen ben ik daar gaan lezen en zo is het helemaal ! Dankje om dit met mij te delen. Hier heb ik echt wat aan gehad. Dankje Sarah.

   Verwijderen
 9. Ik speel het mee, want ik vind het een supergezellig familiefeest met veel warmte. Mijn kinderen geloven inmiddels niet meer, maar dat drukt de pret niet. Nu kunnen ze ook gedichten en surprises maken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.