Aan Hygge doen

 Een beetje moederen en gek doen. En toevallig 'de kodak' binnen bereik leverde wat beeldjes op. Let maar niet op mijn haar. Ik moet dringend naar de kapper!

Vicje is vandaag precies één maand. Hij heeft nu al veel aandacht voor zijn omgeving en hoort heel goed ;-). Van zijn muziekje wordt hij rustig.  Ongelooflijk hoe snel dat gaat terwijl ik zelf zo traag mogelijk probeer te leven.

Fee was vrijdag thuis wegens een beetje ziekjes wat mij een slapeloze nacht bezorgde en men oog is wat ontstoken en ik ben er wat moe van, maar daarom doen we het zo kalm als mogelijk aan. Wat soms tegenvalt want er is altijd een hoop te doen natuurlijk.
Vrijdag hadden ook de oudere kinderen een vrije dag dus er is amper een momentje voor mezelf.


Ik profiteer van 'momentjes'. Zo lees ik wanneer Vic na een voeding in slaap valt en gisteren keek ik nog een aflevering van een TV reeks in bed (niet van mijn gewoonte)tijdens de laatste voeding. Wel enkel wanneer hij slaapt en met het geluid AF. Momenteel lees ik Mijn zus woont op de schoorsteenmantel van Amanda Pitcher en op mijn DVD speler (hoe ouderwets)kijk ik American Horror Story seizoen 5. Geweldige acteurs (Lady Gaga is Top hierin), mooie decors, prachtige muziek, ...De horror neem ik er bij :-).

En ik koop niet meer zo vaak boeken, maar deze keer in de boekhandel kon ik het niet laten twee boeken over Hygge te kopen. Ik heb het daar al een paar keer terloops over gehad en het is eigenlijk gewoon : gezellig doen in huis (voornamelijk). Hygge komt overgewaaid uit Denemarken en is ginds zelfs een werkwoord en wordt er te pas en te onpas gebruikt in de woordenschat.
Ik ben begonnen in het rechtse boek op de foto. Hyggy=De Deense kunst van het leven.
Eigenlijk doe ik al heel wat aan Hygge wanneer ik dat allemaal zo lees, maar het kan nooit kwaad om nog meer op te steken van zaken die in het boek staan.
Het eerste hoofdstuk gaat namelijk om licht en kaarsen. Kaarsen aansteken doe ik zelf iets te weinig, maar ben ik nu weer van plan om dagelijks te doen want het is echt waar. Het is Hygge.
Ook is ons licht in de woonkamer erg fel. Te fel. Het zijn spots.  Ik ga daar niets aan veranderen want soms is zoveel licht ook goed wanneer je bijvoorbeeld huiswerk moet maken.
Maar eens die spots uit gaan moet er nu zacht licht komen. Zo noem ik het: zacht licht.
Op mijn lijstje staat dus verlichting dat zacht licht geeft want er zijn nog wat hoekjes in huis die wat meer van dat licht kunnen gebruiken. En kaarsen aansteken dus.
Zo gaan we beginnen.
 
Het is echt ook een erg fijn boek om te lezen. Ik blog er later nog wel meer over.
In het boek staat ook het Hygge manifest. Dat wil ik wel eens delen.
Denen schijnen de gelukkigste mensen van de wereld te zijn ondanks hun gebrek aan zonlicht in de winter, de vele regendagen en de hoge belastingen.
Straks ga ik lekker nog wat verder lezen bij mijn stoof en mijn thee.
 
Ook werden er weer bloemen geleverd hier ten huize en dat terwijl ik nog genoot van de laatste levering. Die ik dan maar in een andere vaas zette.


Ons kinderen spelen ook erg graag met de nieuwe box van Puur Plezier. Dit is een speelgoed box die ik huur voor 20 Euro per maand. Je mag hem dan zo lang houden als je wil en omwisselen zo vaak je wil. Vooral de jongens van 8 en 9 jaar zijn fan. 'De stoere mannen' zijn favoriet in deze box.
 En zo gaan de dagen voorbij.

Ik heb de was nog steeds niet op orde en vandaag kreeg ik plots een opruimcrisis. Weliswaar alleen in de woonkamer :-), maar die ziet er nu al helemaal anders uit.
Morgen de was bijbenen en de woonkamerkast (die niet zo groot is gelukkig) uitmesten.
Daarna doen we weer verder. Daar heb ik wel zin in.

Maar of het ook zo gaat lukken of lopen weet ik niet want heb ik morgen geen goesting/zin. Dan is het ook zo en wie weet: misschien luier ik gewoon de hele dag in mijn zetel.
Of misschien een wandelingetje maken naar de kinderboerderij en nadien Hyggelen.

Er zijn zoveel mogelijkheden.

Fijn weekend nog.

Reacties

 1. Hé das toevallig , ik ben ook aan het lezen in het rechtste boek over hygge (geleend bij de bieb) en zag daarstraks in de boekhandel het tweede boek liggen...Ik vind het ook zo een leuk boek! wat gaat het inderdaad snel met Vicje...het lijkt pas gisteren dat je nog moest bevallen...geniet nog maar verder van het hyggelen...liefs en nog een fijne avond met kaarslicht...doe ik ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het linkse boek gelezen, maar is niet echt iets voor mij... Enfin, ik vind het allemaal oké hoor, fijn om lezen, maar snap niet goed dat zoiets nu plots een naam moet hebben en een specifiek Deense eigenschap is en zo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het linkse moet ik nog lezen. Had er al een keer een krantenartikel over gelezen en raakte toen nieuwsgierig of het nog wat nieuws bracht. Er staan veel zaken in die ik gewoon al doe: de haard, wandelen, thee en lekkers en lezen, samen zijn, dekentje, ...Je weet wel. Maar af en toe is er ook wat meer achtergrondinformatie. En ik zocht een ander woord voor 'chillen'. Nu zeg ik sinds enkele dagen: Hygge of Hyggelen.
   Het brengt niet echt iets nieuws onder de zon. Dat is waar. Het is ook niet echt typisch Deens. Ik doe dit zelf al langer. Het kan anderen misschien wel helpen het gezelliger te hebben in huis tijdens de wintermaanden. Zoals toch maar die kaarsjes zetten of meer aandacht hebben voor het licht in huis :-).
   Ons kinderen hebben bijvoorbeeld een mega speelkelder, maar spelen er bijna nooit. Er branden tl lampen en de groten zeggen: 'het is daar niet gezellig!'. Daar wil ik dus wat aan gaan doen. De kelder is een projectje voor dit jaar.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Ons Mega schoenenrek & Brielmeersen

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.