Onze tuin, weten wat je eet, consuminderen en aflossen.

Vandaag had ik een hoop werk om de administratie bij te werken en omdat ik dan ook met de financiële zaken bezig ben kon ik eens beginnen rekenen of het echt zou lukken om een extra aflossing van de hypotheek te doen.
Nu de rentevoet is aangepast betalen we sinds juli minder hypotheek.

Eigenlijk hebben we vijf (!) hypotheken. Allemaal kleine. Dat komt doordat we eerst 2 huizen hadden (1 en 2), dan naar 1 huis waar we opnieuw een kleine hypotheek op dienden te nemen (drie), dan de aankoop van ons huidige huis (vier)en dan bij de verkoop van ons oude huis dienden we opnieuw een hypotheek te nemen (vijf). Gelukkig ging dit enkel gepaard met bankkosten en hoefden deze hypotheken niet telkens opnieuw bij de notaris geschreven te worden. Het is voor een buitenstaander misschien ingewikkeld, maar het is zo wel de voordeligste manier geweest.
Heel veel maanden geleden had ik me voorgenomen dat we voortijdig gingen aflossen want we willen zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn.
Mijn vooropgestelde datum was september 2015 voor de eerste aflossing. In België mag je één keer per jaar kosteloos voortijdig aflossen.
Ik had me voorgenomen om telkens de helft van ons spaargeld op dat moment te besteden aan voortijdig aflossen en dit telkens om de drie maanden. Zodat alle hypotheken steeds verminderen.
En ja. Het gaat lukken. Binnen een week of drie heb ik een afspraak met de bank. De kleinste hypotheek eerst zodat die eerst is afgelost. Dat lijkt me het plezantste.
Ik kan echt bijna niet wachten !

Ondanks het feit dat we de afgelopen weken nogal uithuizig waren probeer ik toch op andere zaken te besparen. Zo heb ik de afgelopen weken geen kledij of schoenen meer gekocht. Boeken koop ik wel nog te veel :-).
Wanneer de kinderen iets willen doen probeer ik het voordeligste tarief te zoeken. Zo besparen we soms tientallen euro's.
Ik ben van plan om het boek van Marieke Henselmans nog eens te herlezen. Consuminderen met kinderen.
Wat ons wel geld kost zijn de zonnepanelen. We zijn al minstens één certificaat mislopen doordat de zonnepanelen niet meer goed werken.

Ook gaan we de tuin door een tuinman laten aanleggen. Tim heeft er door zijn werk geen tijd voor, maar we willen wel een gezellige tuin zowel achteraan als vooraan.
Wellicht gaan we volgende zomer ook alleen op vakantie met de kleintjes en voor kortere tijd. Voor de rest wordt het een staycation.
Gisteren kwam de tuinman langs voor een gesprek. Vandaag komt hij wellicht opmeten.
Dan is het afwachten op het plan. Ik ben ook hier erg nieuwsgierig.
Graag wou ik een tuin met veel hoekjes.

Omdat we een zeer kleine tuin hebben zullen er toch geen kippen komen, maar een compostbak.
Ook tuinieren zit er niet echt in alhoewel mijn sla  zeer goed gelukt was :-).
We zijn nu ingeschreven op de wachtlijst van de zelfplukboerderij en ik wil wel meer gaan winkelen bij de plaatselijke boer in de buurt, hoevewinkels en dergelijke. Minder supermarkt.
Eten uit de cirkel van mijn buurt wil ik graag.
Ik deed dit in het verleden ook wel al en wil daar nu hier in onze nieuwe stad weer meer tijd insteken om uit te zoeken waar ik kan vinden wat ik zoek.
Gemakshalve levert Smartmat ook nog steeds een deel van onze maaltijden. Die combineer ik dan meestal met nog een andere menu.

Nog iets over het opruimen zoals Marie Kondo dat doet.
Nu het zomer is en alle kinderen in huis is het veel moeilijker om alles opgeruimd te laten blijven. Eigenlijk is het zelfs onmogelijk.
Volgens Marie K. is het zo dat wanneer je het opruimen goed doet je nooit meer zoveel werk hebt, maar ik merk toch dat het ietwat discipline vergt.
Zo leven we met zoveel personen samen die alles NIET op de juiste plaats wegleggen en dan vind je weer stylo's in de besteklade bijvoorbeeld of brooddozen tussen de pannen. Soms word ik daar een beetje lastig van omdat alles wel degelijk een plaats heeft gekregen.
Hoewel ik een geweldige poetshulp heb is het ook bij haar net zo. Ik kan niet van haar verwachten dat ze alle 'vaste' plekken weet zijn en dus heb ik na de wekelijkse poetsbeurt nog even werk om alles weer 'juist' te leggen.
In september ga ik er wel weer als een speer mee vandoor: met dat opruimen. Ik mis dat nu wel. Ik doe het niet nu omdat ik weet dat ik niet kan doorwerken met de kinderen in huis.
In september ga ik ook nog meer ontspullen want ik vind dat mijn kleerkast eigenlijk nog steeds veel te erg uitpuilt. Het lukt mij nu wel makkelijk om een jurkje waar ik er zwanger uitzie weg te doen. Simpel aan mezelf vragen: Word ik hier blij van (van die wel mooie jurk, maar wel met duidelijk een buik erin!)? Nee dus want ik durf er gewoon niet mee over straat. Fout dus. Weg jurk!
Op 1 september start ik met iets anders dat ik overnam uit het tijdschrijft Genoeg. Doe op dag 1: 1 overbodig ding weg. Op dag 2: 2 dingen enzovoort. Op het einde van de maand zou je dus 465 spullen moeten weggedaan hebben.
Dat lijkt me gewoon ook leuk om te doen op die manier.
Dus eigenlijk kijk ik zelfs al uit naar 1 september.

Ik heb het gevoel dat mijn leven loopt zoals ik het zelf zou willen en daar krijg ik soms echt kriebels van in mijn buik.

En nu ga ik eens aan het eten beginnen. Pasta !

Reacties

 1. Awel daar zijn we ook mee bezig sé met eten uit onze omgeving : al ons rundsvlees kopen we rechtstreeks van de boer (superlekker én niet duurder !), patatten en ajuin koop ik bij een andere boer (op het eind van de straat staat zelfs een automaat met beiden in) en op 31/8 krijg ik mijn eerste hello fresh bestelling geleverd én we staan op de lijst van een voedselteam dat zou starten in september !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn precies zo een beetje met dezelfde dingen bezig ;-).

   Verwijderen
 2. Oei, als ik dat zou doen wat in 'Genoeg' staat en nog 465 dingen zou wegdoen, dan blijf ik met bijna niks meer over :) Heb nu iets van 600 dingen. Alles geteld. Lijkt nog altijd veel maar 'living with 100 things' is gewoon niet realistisch voor mij. Ik bedoel: zij tellen keukenspullen enz dan niet mee maar ergens vind ik dat niet juist. Keukendingen zitten dus wel in mijn 600 dingen. En op wat wijnglazen waar ik er eigenlijk te veel van heb, gebruik ik alles ook. Een beetje ontwenningsverschijnselen hier dus. Want dat opruimen en ontspullen is verslavend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad verslavend, maar ik ga gewoon tellen. 1 glas is één ding en 1 jurk is één ding en 1 spatel is een ding. Met maar 100 dingen zou ik ook niet kunnen leven. En het is niet zo dat ik een leeg huis wil. Alleen is het gewoon onozel om 3 soeplepels te hebben bijvoorbeeld of 2 taartscheppen (zoals bij mij het geval was)en zo heb ik in mijn kasten veel jurken die ik maar niet lijk te gaan dragen ondanks de grote opkuis. Wat ik vaak gebruik mag blijven en de rest moet verdwijnen.
   En boeken heb ik nog steeds best veel.
   Ik heb al een grote opkuis gedaan, maar vanaf september ga ik er nog eens door...

   Verwijderen
 3. Fijn dat er nog over is om af te lossen. Ik ben benieuwd hoe je tuin gaat worden. Vaak zeg ik tegen mijn man als we ouder worden en er geen hulp meer is te krijgen moeten we het doen met een bed, een stoel en beide een computer. Kan me best voorstellen dat er in grote gezinnen veel binnen sluipt wat je niet echt nodig hebt. Succes met opruimen.
  Je weekend leek erg ontspannen. Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.