De eerste keer naar de diëtiste

En toen was het zover.
Voor het eerst in mijn leven naar een diëtiste-bewegingscoach.

Toen ik mijn zwangerschap ontdekte was ik in lichte paniek. Dat kwam ook omdat mijn gewicht niet goed was en ik totaal niet in conditie ben/was.
Bijna meteen ging ik meer fietsen en na weken fietsen is mijn conditie heel erg verbeterd. Ik kan op een dag als vandaag makkelijk 16 kilometer fietsen zonder de elektriciteit op te zetten.

Maar mijn gewicht bleef min of meer toch hetzelfde.
Acht jaar geleden woog ik nog 54 kilo, maar sindsdien zijn de kilo's er aan gevlogen om vorige week te eindigen op 73 kilo. Ik ben maar een meter 58,5 dus ik voelde me hier niet goed bij.
Toen belde ik een diëtiste. Het was duidelijk dat ik het niet op eigen houtje ging redden.
Bovendien was ik zwanger en ik wou eigenlijk niet nog dikker worden.
Een stok achter de deur heb ik nodig.

Vandaag mocht ik gaan en ik keek daar echt naar uit. Ik was op een week toch nog 1,5 kilo afgevallen (zomaar want ik had er niets speciaals voor gedaan) en bij haar woog ik dan 72 kilo rond. Een BMI van 28 dus en niet alarmerend, maar toch teveel.

En toen was er een gesprek en dat is natuurlijk wel een beetje anders als je zwanger bent. Eigenlijk mag ik nu tijdens mijn zwangerschap maximum 6 kilo bijkomen. Ik moet blijven bewegen. Fietsen is dus goed, maar ook wandelen en trappen lopen. Verder niet sporten. Ik wou eigenlijk nog meer. Denk al aan zwangerschapsturnen (zou dat nog bestaan?)en zwemmen.
Maar ik zie wel.

En dan haar schema volgen.
En dat betekent eigenlijk dat ik meer moet eten. Meer? Ja. Ik eet blijkbaar iets te weinig.
De alcohol heb ik gelukkig al weken gelaten en ook de cola light heb ik sinds een week afgezworen en ingeruild voor thee.
Maar ik moet dus meer eten...en drinken.
Dat vind ik eigenlijk goed nieuws :-).

Volgende week ga ik naar de gyn en de week nadien op nieuw naar de diëtiste. En hopelijk is mijn gewicht dan gewoon stabiel gebleven. Het is de bedoeling zolang mogelijk dit gewicht te blijven behouden.

Duimen jullie mee?

Reacties

 1. ik steun je van hieruit!!!
  ik doe ook al heel de week mn best,ik had in tweekend zo'n buikkrampen(beetje te bourgondisch eten),dus leef ik al heel de week op beschuiten,vlees tussen de grill-kip-vis,mager en mn krampen zijn weg en er mogen van mij ook kiloooos af!!(dus doe ik in stilte mee,knipoog!),wel lef dat je durft naar dietiste gaan,ik ging een jaar of 2terug naar ww maar hield niet vol...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou dit al doen voor ik zwanger werd, maar mijn zwangerschap bleek net dat zetje te geven om het toch te doen!

   Verwijderen
 2. Zeker duim ik voor je. Ik ben sinds mijn puberteit aan het worstelen met overgewicht. Juist in mijn zwangerschappen kwam ik niet veel bij. En na de zwangerschap was ik altijd minder zwaar dan ervoor. Muv de laatste....die kilootjes moeten er nog altijd af. En nu pas, anderhalf jaar later, zie ik de.noodZaak etvan in. En dus ga ik het beter doen. Succes, je kunt t!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat van dat meer eten had ik ook . Ik ben onthaalmoeder en heb een heel slecht eetpatroon.Teveel uren tussen 2 maaltijden enz.. het dieet heeft geholpen -zolang het duurde- ik ben ermee gestopt en het is moeilijker dan gedacht. herval regelmatig in mijn oude gewoontes van geen tijd om te eten. Als ik dan "stil val" neem ik slechte dingen... Veel succes met je dieet, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar. Toen ik het schema van de diëtiste zag was ik blij dat ik zoveel mocht eten. Maar vandaag wordt ook een moeilijke dag. Frietdag plus dat ik vanavond uit eten ga.

   Verwijderen
 4. Ik duim mee! Zet hem op! Ik snap dat je wat wilt afvallen. Of in dit geval weinig bijkomen. Dan zit je net wat lekkerder in je vel he.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zo. Ik wil niet alleen afvallen, maar me ook gewoon fitter voelen.

   Verwijderen
 5. Dan wel goed dat je naar een diëtist bent gegaan. Hopelijk komt het goed. Als je zo klein bent lijk je met een paar kilo meer ook meteen dik althans dat is mijn ervaring. Vorig jaar had ik precies hetzelfde met krachttraining lukte het om er 8 kilo af te krijgen. Inmiddels ben ik 65 kilo en alweer weken bezig om vooral niet te aan te komen. We zijn bijna even lang, ik ben 1,60 BMI van 25.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een BMI van 25 is net goed. Goed dat jij er 8 kilo afkreeg. Ik zal al blij zijn wanneer ik ooit weer onder de 60 weeg. Mijn zoon heeft dan weer een BMI van 13,2. En dat is erg ondergewicht. Dat is ook helemaal niet goed. Hij kan voorlopig zelfs niet naar school.

   Verwijderen
 6. Maar 6 kg bij komen op een zwangerschap? maar dat is dan toch wel erg weinig hé? Ik ben ook zwanger en mijn lichaam gaat juist alles gaan 'stockeren' zeg maar, als ik zwanger ben. En alles blijft gewoon plakken, zelfs al eet ik super veel slaatjes/fruit en zo. 6kg is wel heel weinig om bij te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad héél weinig. We volgen een schema van UZ Leuven. Ik heb natuurlijk wel overgewicht en dan is dit nu het max.
   Bij mijn zesde en zevende kind bijvoorbeeld woog ik 54 kilo bij aanvang van de zwangerschap en kwam ik eens 10 en eens 16 aan. Bij die van 10 was ik op 14 dagen weer op mijn oude gewicht, maar bij die van 16 bleven ze plakken. Die had ik dus duidelijk teveel gegeten.
   Voor mij zou ideaal 10 kilo zijn denk ik maar, maar we gaan die 6 kilo toch proberen.
   Ook heb ik altijd veel vocht en vruchtwater. Dus ik weet niet of het allemaal wel gaat lukken.
   Alleszins. Ik zal onder controle staan en me houden aan het voedingsschema want ik dieet niet echt door mijn zwangerschap.

   Verwijderen
  2. Om niet te vergeten dat mijn baby's en moederkoek samen alleen al bijna zes kilo wegen ;-). Bij Fee (de laatste)was het 4,7 kg (Feetje)en 700 gram moederkoek :-).

   Verwijderen
  3. Hey ,Sandra, ik wou even reageren op de weinige kilo's die je kan bij komen tijdens een zwangerschap . Bij de oudste zoon was ik 12kg bij gekomen en bij de jongste (+/-2 jaar later was dit maar 4,5 kg op de hele zwangerschap.De eerste 4 maanden veel overgegeven en daarna super in mijn vel.Ik was ongerust omdat ik dan eens 1kg afviel en dan 500gr bijgekomen was. Maar de dokter was niet ongerust en zei dat de baby van mijn "reserves" nam ,ik was nog niet helemaal op gewicht na de zwangerschap van zoon nr.1 En dat ,als mijn reserves op waren ,ik wel weer in gewicht zou bij komen. Zoon nr. 2 woog zelfs 150gr meer dan zoon nr. 1 bij de geboorte.
   Ik ben 1.56( denk dat er ondertussen al een paar cm af is -ik krimp al) en weeg 69kg. De ene keer lukt het om beter te eten en af te vallen ,de andere keer helemaal niet en zo blijf ik bezig met mijn gewicht...Groetjes, geniet van je zwangerschap, Martine

   Verwijderen
  4. Het moet doenbaar zijn om bij overgewicht amper bij te komen denk ik. Ik ken persoonlijk mensen die amper iets bijgekomen zijn tijdens hun zwangerschap doordat ze reeds overgewicht hadden en die na de bevalling zelfs minder wogen. Wel met begeleiding meestal omdat men daar dan door de dokters enzo op aandringt of gewoon omdat ze gezonder gaan eten. Of soms ook door misselijkheid ;-).
   Ik denk dus wel dat het moet lukken al lijkt het ook voor mij bitter weinig. Want ik ben zelf altijd minstens 10 kilo bijgekomen en maximum 20 kilo.

   Groetjes,

   Sandra

   Verwijderen
 7. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik hoop voor je dat je kunt genieten van alles er omheen. En ja die kilootjes.. Met het wat ouder worden, speelt dat wel een rol. Maar misschien red je het best met die 6 kilo erbij hoor.. Mijn laatste zwangerschap was ik in totaal ook maar een paar kilo aangekomen. Ik denk dat je met een groot gezin nou eenmaal veel 'loopt'. Fijne dag vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.

Campinglife

Hoe is 't?