Even het nachtje doordoen (met tips!)

In een groot gezin komen veel dingen in veelvoud. De mooie dingen in 't leven, maar ook de minder schone dingen.

De voorbije weken gebeurde het dat kleine Fee wel heel vaak wakker was 's nachts. Vaak was ze na een uur alweer wakker en legde ik haar weer bij mij in bed en aan de borst.  Man en ik noemen het stiekem onze 'anti-conceptie'!

Deze nacht echter sliep de kleine Fee goed en werd ze maar een keer of drie wakker.
Het leek wel of ze het deze nacht niet nodig vond om wakker te worden. Alsof ze wist dat mama haar handen al meer dan vol had met de andere kinderen.
Gisteren maakten we een uitstap en gingen ergens gaan eten. Jammer genoeg is het eten de kinderen slecht bevallen. Vijf van de zeven kinderen werden erg ziek van het eten (de andere twee hebben blijkbaar een sterke maag), moesten 's nachts braken (elk kind twee keer)en drie ervan bevuilden hun bedje. Het was dus opstaan, kinderen helpen nog meer te braken, troosten, kindjes wassen tot de haren toe, propere kledij aantrekken, bedden verschonen en dan weer in bed kruipen in de hoop dat het gedaan was voor de rest van de nacht, maar het ging nog wel redelijk wat uren door zo.

Daarom hier wat tips bij brakende kindjes.
-Hou je eerst bezig met je kind. Kijk of er nog meer vuiligheid komt en stel het gerust. Het is oké om te braken, maar probeer het wel in de WC te doen. Kijk of het ook koorts heeft.
-Verzorg je kind dan. Kleertjes uit, lekker wassen, knuffel geven. Laat het drinken, maar niet teveel en alleen water.
-Zet het kind even op een rustig warm plekje en trek het beddengoed af.
-Verschoon het bed NIET met propere lakentjes, maar leg er dikke strandhanddoeken in want de kans is groot dat ze opnieuw gaan braken en het is meer werk om de lakens te verschonen dan een andere propere strandhanddoek in te leggen. Lakens zijn ook dunner dan strandhanddoeken.
-Leg het kind opnieuw in bed.
-Hoop dat het over is voor de rest van de nacht en indien niet dan is het zo en doe je gewoon bovenstaande opnieuw.

Nog een extra tip:
-Wordt nooit boos of laat nooit je frustratie blijken want dat is erg voor je kind en hij/zij kan er niet aan doen.
-Zorg altijd dat je voldoende strandlakens hebt en eventueel een grote emmer in de buurt.
-Zorg dat er genoeg vochtige doekjes in de buurt zijn.

Ons kinderen zijn trouwens gewoon weer springlevend vandaag. Niemand voelt nog iets van het nachtbraken. Alleen ik :-).

Wat doen jullie bij bovenstaande? Iemand nog tips?

Reacties

 1. Hoi Sandra,ons Tibo is vrijdagnacht tot gistermiddag ook zo ziek geweest, overgeven en blijven overgeven met ferme maagkrampen.(Nu is er ook een plaag op gang, dus ik verwacht dat er nog gaan volgen).Naast wat jij allemaal doet, ook de badhanddoeken kruip ik in de zetel met hen, en misschien nog een extra tip, als ze bij mij wat water kunnen binnenhouden, geef ik ze meestal wat Aquarius, een tip die ik van mijn huisarts gekregen heb, door de mineraren enzo die daarin zitten helpt het uitdroging voorkomen en de kids drinken het veel liever dan ORS, want dat krijg ik bij hen echt niet binnen.
  Groetjes, S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor de tip. Ik heb zelden Aquarius in huis tenzij één van de oudere kinderen daar eens mee naar huis komt, maar ik dronk het zelf wel altijd tijdens mijn bevallingen :-).
   Groetjes.

   Verwijderen
 2. Dat is lang geleden. Maar het ging net zo ongeveer. Nee niet kwaad worden inderdaad. Het kind heeft het op dat moment moeilijk genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt als een zeer drukke nacht. gelukkig is iedereen er ondertussen weer bovenop!

  De tip van Aquarius kreeg ik zelf ook.

  Een vriendin haalde haar zoontje, dat enkele dagen lang bleef braken en daardoor weigerde te eten uit vrees dat hij wéér zou braken, erdoor door hem zoutchips te voeren (uiteraard kleine hoeveelheid). Het zout hielp tegen uitdroging en bij veel kindjes gaan chips er precies altijd wel in. Sindsdien eet ik zelf ook wel eens zoutchips bij een hevige migraineaanval (met overgeven) en het durft mijn maag al eens kalmeren.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.