Voorlezen: dat doet toch iedereen !

Moesten jullie het nog niet weten: het is voorleesweek !
En ik ben dus (met veel plezier trouwens)gaan voorlezen in de klas.

De dag ervoor was ik nog met de kroost naar de kinderboekenwinkel Boek&Koek geweest waar we een hele oogst boeken mee naar huis namen (en ook pannenkoeken aten, maar daarover later meer). Eén van die boeken las ik ook voor in de klas van Niels. Namelijk: Ridder Florian in galop en Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas. Daarna las ik nog een boek van de klas. Ik vond het leuk, de kindjes vonden het leuk en Niels was trots dat ik nog eens een keertje wat deed op school ;-) .Vind je mij? Zoals je merkt heeft mijn eigen energieke zoon geen zittend gat :-) al leest hij wel ontzettend graag (en heel goed). Achteraf was er nog tijd voor een koffie en een praatje. Wat wil een mens nog meer? (Liesje staat ook op één der foto's met een andere blonde mama)

Voorlezen is leuk en ik lees graag, maar ik doe het niet meer zo vaak als vroeger. Daar zal het kinderaantal toch mee te maken hebben.
Ons kinderen nemen wel vaak boeken in hun handen. Niels is nu vooral geïnteresseerd in de ruimte en de aarde en bekijkt boeken vol planeten. Thijs is zoet met zoekboeken. En Lies boekjes over beestjes.
De grotere lezers lezen graag Torak en Wolf en De grijze jager (Michel Paver en John Flanagan), The Hunger Games, Twilight (Enge sprookjes dus :p) of gewoon iets over een loser. Sommige lezen alleen strips en lezen is altijd beter dan niet lezen denk ik maar.

Ik heb een lange lijst boekentips waaronder:

Eefje Donkerblauw van Geert De Kockere en Lieve Baeten
Ridder Florian in Galop van Marjet Huiberts & Philip Hopman
De grijze jager reeks van John Flanagan
Alle strips van Kiekeboe, Suske en Wiske, Nero, Jommeke, Thorgal (voor mij!), ....


 
Zelf lees ik momenteel Gitte van Kristien Hemmerechts.

Reacties

 1. Eefje donkerblauw en de grijze jager staan hier ook op ons boekenrek, onze Kidd lezen ook bijna allemaal graag, vooral Jonas, die verslind boeken.tibo leest meestal strips en Wouter meestal over techniek.Laura zit in haar prinsessen en paarden periode. Wat ik ook een aanrader vind is de serie van de aard kinderen ' de stam van de holenbeer' van Jean m. Auwel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die boeken van De stam van de holenbeer ook, maar vind jij dat niet eerder iets voor oudere kinderen? Zo vanaf 16 jaar?

   Verwijderen
 2. Vroeger veel voor gelezen , onze zoon keek later nooit meer een boek in jammer genoeg. Ik lees niet erg veel maar toch wel iedere avond een half uurtje. Ben meestal druk met andere dingen. Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niet zonder lezen kunnen. Woorden heb ik zo nodig. Het is jammer wanneer een kind niet leest of blijft lezen, maar je kan zoiets niet forceren. Fijne avond.

   Verwijderen
 3. Wij hebben onze kids ook massaal veel voorgelezen vroeger. (idd wij, want papa was de favoriet) Het beste boek voor kleintjes vind ik nog altijd 'Jip en Janneke', : nostalgie, leefwereld en de juiste lengte van het verhaaltje. De fijnste herinnering heb ik aan de voorleesmarathon van 'De brief van de koning' van Tonke Dragt. Ridder Tiuri en zijn avonturen blijven voor eeuwig in het geheugen (en het hart) van onze kids gegrift denk ik. Toen zaten ze al ongeduldig aan het avondeten te wachten op het vervolg. Een beetje gelijk een dagelijkse soap ;-) ...Of je daar mee van je kinderen lezers maakt weet ik niet. Bij twee is dat gelukt, bij de derde helaas niet, ik denk dat het meer een kwestie van genen is. Ik ben een verstokte lezer (mijn enige echte hobby), maar mijn man leest hoogstens 1 boek op vakantie. Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet ook niet hoe het komt dat het ene kind wel je leesmicrobe krijgt en een ander totaal niet want er wordt hier altijd hetzelfde aangeboden en alle soorten boeken mogen binnen komen. Ook strips sleep ik aan. Maar ik herken mij wel in de hebberigheid van mijn lezende kinderen. Het is voor mij ook het enige dat ik echt moet op een dag. Een beetje lezen. Anders mis ik iets.

   Verwijderen
  2. Ik kan niet zonder. Maar ik kan wel alleen lezen in absolute stilte, rustig op mijn bed. Daar durf ik overdag best alles wel eens voor in de steek laten (gelukkig zijn mijn kids allen wat groter)... Ik kan niet slapen voor ik min. een paar bladzijden gelezen heb, hoe laat het ook mag zijn dat moét. Ik lees nu trouwens "The invention of wings" van Sue Monk Kidd, een echte bestsseller in Engelstalige landen en terecht!

   Verwijderen
 4. Hier is dat ook zo : het ene kind leest erg veel en graag, het andere totaal niet. De oudste is 22 en leest nog steeds strips :D De tweede leest knoerten van boeken, liefst Engelstalige actie, Science Fiction,...De derde is een makkelijke : die leest alleen facebook :) De vierde leest heel uiteenlopende boeken : fictie, gewone romans, nu is ze weer in de ban van Fan Fiction op haar Ipad. En de jongste vind ik nog het leukste : hij leert net lezen, ik lees hem elke dag 3 verhalen voor en hij leest 'mee'. Hij vindt ook de jeugdencyclopedie helemaal geweldig, stelt de hele dag vragen over vanalles en nog wat, leest verkeersborden, teksten op T-shirts,...super leuk! ik lees met periodes héél veel en periodes wat minder. nu ben ik weer bezig met sjaals breien voor de kerstactie voor de daklozen : ook heel leuk om te doen. En eens dat achter de rug is, neem ik weer een boek vast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mn petje af voor jou,dan nog "voorleesmama"erbij CHAPEAU!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.