Een helm of niet? (Strapdag)

Ik zie zeker en vast het nut van een fietshelm in. Ieder van ons kinderen (uitgezonderd de tieners die ik met geen stokken aan de helm krijg!) heeft dan ook een helm, maar met schaamrood op de wangen moet ik melden dat men ze amper draagt.

Nochtans heeft onze Niels een erg hippe (wit met rode sterren). Thijs heeft dan weer een helm uit de prehistorie (een rode) die ik ooit kreeg van een vriendin en waar deze ochtend een scheur bleek in te zitten. Tijd voor vervanging dus want hij heeft een groot hoofd en geen enkele helm die we hebben past hem.
Lies heeft er dan weer twee. Een gekocht en onlangs nog één zomaar gekregen.
Mats draagt dan weer de eerste helm van Niels.

En ik? Ik heb nog nooit in mijn leven een helm gedragen. Nochtans passeren mij soms moeders die een exemplaar op hebben en het goede voorbeeld geven. Neen. Ik denk niet dat je mij meteen met een helm op gaat zien. Dragen jullie er één?

Nu het hete weer achter de rug is wil ik ons kindjes toch aanmanen om de helm toch te dragen. Eén mama hoorde ik deze ochtend zelfs verkondigen tegen haar dochter : 'Je moet hem aan anders ga je misschien dood!' 't Is een grappige mama die ik af en toe spreek, maar zo straf zou ik het niet durven uitdrukken.

Vandaag was de helm min of meer verplicht met de Strapdag op school . Fiets, helm en fluohesjes.
Onze kleine fluohesjes bleken plots onvindbaar deze ochtend waardoor ze oversized fluohesjes aan moesten. Geen zicht, maar oversized is nu mode zeg ik maar.

Ons kinderen hadden een toffe dag met een volledig afgesloten straat vandaag. Met de fiets naar school gaan zijn wij ondertussen al ferm gewoon. Mijn conditie is er serieus op vooruit gegaan.
Mats ging voor één keertje zeer trots met zijn loopfiets naar school. Het fietske is nog van Niels en Thijs geweest en nog steeds in prima staat en amai: hij zette er een vaart in. Spijtig genoeg is het toch niet voor alle dagen hoor want hoe snel het voor hem ook gaat. Voor mij is het zo traag...En zo een manneke van vier op straat geeft enorm veel stress. Je blijft maar dingen schreeuwen. 'Pas op voor de beek!', 'Naar hieieieieieier!(en terwijl wijzen)', 100 keer stoppen, remmen, uitwijken, ....' Neen. Het is nog veel te vroeg voor die anderhalve kilometer naar school.

 De snee van Fee smeer ik nu in met een goedje dat 59 euro gekost heeft bij de apotheker. Het kan dus maar beter zijn nut hebben. Al vast het goed mee. Met haar haartjes erover zie je het nog amper.
 
Ik sluit af met :
 
'It is all about finding calm in the chaos'.
 
Vandaag deed ik al een heleboel meer dan de afgelopen dagen. Ik vind de frisheid (vooral 's morgens)zoveel aangenamer.
Het huis is weer een pak minder rommelig. Ik heb er weer zin in.

Reacties

 1. ik vind dat ze dit zouden moeten verplichten een helm op de fiets(al fiets ik niet hihi,heb zelfs geen fiets),ik ben 30jaar met een bromfiets naar mn werk gereden en moest ook een helm(wel soms zonde van je"coupe"(haar)en dat is toch veiliger(en in de winter warmer,soms deed ik er nog een muts onder als het barkoud was).mn kleinkind 3jaar ook met haar fietsje na de klas vandaag,kreeg geen beloning en die van jullie ?-zag in het nieuws dat kleutertjes daarvoor een beloning kregen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kregen ze een sleutelhanger van BOB. Niet de bouwer, maar de andere Bob.

   Verwijderen
 2. Ik werkte in een revalidatiecentrum voor hersentrauma's en ben tot de conclusie gekomen dat een helm zoveel kan voorkomen. Dat wij als ouder een voorbeeldfunctie hebben en fiets dus nooit zonder. En de gevolgen van een hersentrauma kunnen zo erg zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie toch steeds meer volwassenen die er ondertussen één dragen. Misschien moet ik toch ook maar eens uitkijken naar een helm , maar de tieners krijg ik echt niet aan de helm. Voor de kleintjes was ik sowieso van plan om ze te verplichten met de helm te fietsen. Maar ik vraag me wel af. Ons kindjes rijden hier regelmatig gewoon rondjes in onze doodlopende straat waar amper een auto komt. Elke keer die helm op lijkt me dan zo overdreven in dat geval.
   En ons Feetje die is gevallen gewoon in de crèche en had dus een diepe snee in haar hoofd.
   En ik rijd dus zelf al ongeveer 35 jaar met de fiets en ben nog nooit gevallen. Wel al twee keer van de trap :-(.
   Maar voor kinderen in dit drukke verkeer (hoewel dat bij ons net niet is: rustige buurt)zou men het misschien wel moeten verplichten. Tot 12 jaar verplicht of zo.

   Verwijderen
 3. Het was onlangs nog op het nieuws, dat jongeren geen helm willen dragen, maar dat zij ook een kwetsbare groep zijn. Je moet geluk hebben in het leven. Er zijn mensen die vallen en geen gevolgen hebben en je hebt mensen die slecht vallen en met serieuze gevolgen door het leven gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo een jongere vind dat absoluut niet 'cool' en niet passen bij gelijk welke outfit en ik heb er hier een paar lopen. Een fluohesje wilden ze afgelopen winter nog net wel aan doen.
   En je hebt gelijk. Toen ik van de trap viel was ik twee keer zwanger (2 keer van een ander kind)en telkens viel ik van helemaal boven naar beneden, maar ik had gelukkig niets. Twee keer niets. Nu ja. Wat blauwe plekken. Het is inderdaad ook veel geluk hebben. Ik heb ooit eens één van mijn zonen overkop zien gaan met een fiets en hij had ook niets en een dochter schoof uit op stenen aan het strand en had een diepe gaap in haar knie (nog steeds een erg litteken).
   Je kunt zoiets niet weten op voorhand, maar het is beter dat we het toch proberen voorkomen. Dus ik ben voor de helm ! Morgen ga ik alvast voor Thijs een nieuwe kopen.

   Verwijderen
 4. Hier in Nederland waar wij wonen draagt bijna niemand een helm. Hooguit iemand die voor de sport gaat mountainbiken.. Als bijna niemand het doet, ga je het zelf ook niet zo snel doen. Zelf fiets ik al ongeveer veertig jaar, en ik ben nog nooit zo gevallen dat ik iets aan mijn hoofd had, en onze zes kinderen zijn weleens gevallen van de fiets, maar dat viel dan erg mee.
  Maar ik kan me best voorstellen dat het wel veiliger is.
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad zie ik het ook niet wanneer we in Zeeland op vakantie zijn. Toch is het nu van het dragen van een helm bewezen.

   Verwijderen
 5. De papa van een klasgenootje van een van de kinderen viel ook met zijn fiets. Kwam verkeerd neer, had hersenletsel en overleed de volgende dag.
  Mijn kinderen moeten verplicht 1 dragen tot het tweede secundair. Niet dat ik dat daarna niet meer belangrijk vind maar dan ligt het wel moeilijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt erg.
   Mijn groten willen wel een fluohesje aan, maar echt geen helm.

   Verwijderen
 6. Ik draag altijd een helm. En de kinderen ook. Ik heb er een van Nutcase, die zijn met leuke designs verkrijgbaar. En dat iemand soms raar kijkt trek ik mij niet aan. Zoals het op mijn helm staat: "I love my brain" ;)

  Voor wie geen helm wil dragen maar toch veilig op de fiets is er een fietsairbag. Kost wel rond 300 euro. Maar beschermt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik overweeg nu serieus om toch een helm te kopen voor mezelf. Nutcase heeft leuke helmen inderdaad, maar ik kocht er vandaag één voor Thijs. Geen idee wel merk. Gewoon een groene. Voor mezelf zou ik gaan voor zwart denk ik.

   Verwijderen
 7. Het is even wennen net zoals de gordel in een auto. Als ze niet beter weten zou ik er zeker aan beginnen. De grote kinderen zijn het niet gewend dan wordt het lastiger. Hier bij ons zie je ze af en toe, Duitsers dragen veel een helm. Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ondertussen vind ik ook dat het verplicht zou moeten worden tot en met 12 jaar.

   Verwijderen
 8. In Zweden draagt bijna iedereen een helm. De kinderen ALLEMAAL. Ook heeft iedereen fluoriserende hesjes aan zo gauw het donker wordt en er (bijna) geen straatverlichting is. Ja, ook in het bos. Ik ben er al helemaal aan gewend.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.