Ochtendgespeel, het nieuwe sokkensysteem (en andere systemen) en blijven minimaliseren.

 Sommige dagen zijn erg vermoeiend (vooral nu ik hoogzwanger ben). Dan zijn ze wild. Soms zijn ze echt 'wild'. En maken ze veel ruzie.
Andere dagen spelen ze veel met elkaar. Bouwen ze een tent of spelen ze vroeg in de ochtend al een potje Monopoly (voor kinderen). Of doen ze alsof alleszins. En ze hebben niet erg veel nodig om zich te amuseren. Ze doen 'turnertje' of 'schooltje' of ...En één van onze zonen doet graag 'winkeltje'.

Vandaag is het ook Chiro en die drie uurtjes zijn welkom om wat rust te hebben tijdens de middag. Maar ook zijn de kinderen daar lekker buiten.  's Avonds komen ze dan moe en voldaan thuis, eten en gaan in bad of onder de douche. Heerlijk dat de zondagavond zo begint.


De man is de tienerkamer verder aan het verven en ik mocht vandaag nog eens ondervinden dat mijn nieuw systeem van kousen sorteren veel handiger is dan vroeger. Vandaag had ik amper 5 minuten nodig om de kousen van ons Feetje te sorteren. Elke week doe ik nu iemand anders. De één paar kousen worden op hun kledingstapels gelegd en naar hun kast gebracht. Daar blijven ze tot ik ze sorteer. Veel gemakkelijker zo dan een mand vol verschillende één paar kousen. Kousen die te lang één paar blijven gaan de vuilbak in. Te lang = maanden.
Straf dat ik er zolang over gedaan heb om een goed systeem te vinden, maar dit werkt.

Wat de kledij betreft heb ik nu ook een ander systeem. Eigenlijk ook al eventjes. Wanneer de propere was naar boven gaat maak ik al kant en klare stapels (broek, hemd, trui of kleedje, giletje) en dan hoef ik 's avonds maar een pakje te nemen en nog een schone onderbroek en kousen bij te leggen en klaar ben ik. Ook wanneer ik 's avonds geen tijd heb gehad is het handig want zo een pakketje is snel genomen. Dit werkt voor mij tegenwoordig prima.

Ook haal ik heel regelmatig te kleine of kapotte kledij uit de kasten. Deze week gingen er opnieuw vier zakken vol naar de kledingcontainer en zette ik nog wat kleertjes op kapaza. Zo blijft het ordelijk in de kasten.

Waar ik nog geen goed systeem voor gevonden heb is het 'oud papier'. Dat blijft opstapelen in een mand in de keuken en wordt dan een chaos met overal papieren. Daar moet ik nog iets op vinden. Alsook voor de PMD en roze zak met plastiek. Die zakken dwarrelen rond in de garage en dienen dringend een vaste plek te vinden.

Het nadeel van met zovelen samen leven is ook dat bijvoorbeeld na de afwas bepaalde zaken een andere plaats krijgen. Dan zoek je je gek naar de knoflookpers, een schaar, een snijplank of de microgolfpot.  De koffietassen moeten ook in de ontbijtkast, maar dat is blijkbaar voor sommigen te ver lopen (2 meter)en die worden dan op het aanrecht gelaten of op het potten/bordenrek. Ik erger mij daar niet aan hoor. Het is gewoon hoe dat dan gaat. Soms is het moeilijk hier om een vaste plek te hebben voor iets.
Sommige zaken zitten nu op een gekke vaste plek. Zo zit de nagelknipper in mijn handtas want die was altijd zoek. Nu vind ik hem altijd terug en ik let erop. Ook de sleutels (van auto en huisdeur) gaan steevast in mijn handtas. Anders verdwijnen die sowieso.

Heb jij een bepaald systeem dat je zelf uitgevonden hebt en dat heel goed werkt?
Ik hoor het graag :-). Misschien werkt het hier, maar misschien ook niet want elk gezin is weer anders.

Reacties

 1. Ja. Voor het vuil. In de keuken staan 2 vuilbakken. Geen hele grote maar ook geen kleintjes want die zijn veel te snel vol. 1 voor rest en 1 pmd. Met een deksel waarvan de helft openkan. Bovenop de vuilbakken staat een doos voor oud papier. Doos vol=dicht en naar de garage. Maatje pamperdoos, zoiets. En elke week het vuil buitenzetten. Anders is het voorziene hoekje in mn garage te klein:) . Nagelknipper : eentje op het nachtkasje en eentje aan manlief zijn sleutels. Jaja die worden hier ook opgegeten. Ofzo. Ik heb trouwens ook een doos met gommen, slijpers, vullingen, balpennen, tippex,... In mn kleerkast, onderaan. Want dat zijn dingen die ook verdwijnen en plots hebben ze dat nodig he, liefst op zondagavond ofzo. Het sokkenprobleem ken ik niet. Heel gek eigenlijk want toen ik nog thuis woonde stond er ook altijd een mand eenzame sokken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. o ja, dat is ook een goede: wij hebben in de keuken drie bakken van ikea, kan ze niet meer vinden op de site, volgens mij zijn het eigenlijk schoenopbergers. Die kiepen open en je kunt ze er ook uithalen. Voor Pmd, voor rest en voor GFT. Vol? in de containers buiten. GFT elke dag ivm stank/vliegjes.

   Verwijderen
  2. Dat van die doos wil ik proberen ! Het vuil wordt iedere week buiten gezet anders was het echt niet te doen ;-).
   En die doos ook voor pennen vind ik ook goed. Eigenlijk heb ik dat eens een tijd gedaan. Geen idee waarom nu alles weer rondslingert :-).

   Verwijderen
 2. Systeem zat ;-) maar vast niet veel anders dan bij jou. Ik denk dat dat kledingpakketjes systeem van jou hier niet werkt. Ik heb meer shirts bv dan broeken voor een kind. En vaak kan een broek wel een tweede dag, of juist een shirt. Ik doe dit wel met beddengoed; slopen en laken invouwen in het dekbedovertrek. En washandjes in de handdoek. Oud papier in de papiercontainer die wij hier hebben. Statiegeldflessen meteen in mijn kratje wat mee gaat als ik boodschappen doe. Zomaar wat dingetjes. Chiro kennen we hier niet, is het vergelijkbaar met scouting?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé. Super met die lakens en handdoeken. Dankje. Chiro is vergelijkbaar met scouting ja.
   En ik heb ook van het ene meer dan het andere, maar ik wissel dan gewoon af.

   Verwijderen
 3. Hier staan momenteel 3 zakken restafval. Twee keer op vrijdag niet op tijd buiten. Ze komen hier al tussen 7h en 7h30. Ik zet ze niet graag buiten avond voordien want dan krabben de katten die open. Ik heb anders wel een vast plaatsje in de berging voor twee grote vuilbakken waar je een zak kan in doen. PMD heb ik geen 10 zakken op een jaar denk ik. Bijna alleen melkbrikken.
  Kousen valt van 1 volw en 2 kinderen reuze mee natuurlijk.
  Herfstverlof hier ook nog maar eens gebruikt om te minimaliseren. Zalig is dat toch. Er staat een flinke doos speelgoed klaar om weg te doen. Speelgoedinzamelactie zoals 'voor elk kind een Sint'.
  En vrijdag kwam hier voor de allereerste keer een poetsvrouw. Waaauw. Wat een luxe is dat zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier komt de vuilkar rond 13 uur en ik moet toegeven dat het anders ook weleens was blijven staan.
   Ik ga waarschijnlijk voor de pmd en roze zak (dat is hier uitsluitend plastiek)ook een soort van vuilbak of hangrek kopen.
   Minimaliseren is nog altijd een favoriet werkje van mij :-).
   En een poetsvrouw hebben is inderdaad zalig. Geniet ervan!

   Verwijderen
 4. Wat bij ons werkt zal in een groot gezin vast niet werken. Iets gebruikt meteen terug leggen en niet laten slingeren. Wij hebben geen prullebakken dus meteen in de contanier ook oud papier.
  Lege flessen zet ik meteen in de auto zodat ze niet vergeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die lege flessen meteen in de auto zetten in een krat ofzo vind ik wel een goede Johanna. Ik 'vergeet' het alsmaar mee te nemen.

   Verwijderen
 5. Ons sokkensysteem is voor ieder kind veel sokken in dezelfde kleur kopen. Zo moet je nooit lang zoeken bij het sorteren én het is geen ramp als er een keer sokken verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een hele goede die ik ook toepas. Maar af en toe een andere leuke kous (bijvoorbeeld voor ons meisjes die kniekousen)vind ik ook mooi.

   Verwijderen
 6. Tip: Zakken voor plastic afval aan haken aan de muur hangen.
  Zo slingert het niet rond, neemt het geen ruimte in op de vloer, en een paar haken of spijkers kosten geen geld, dus nog voordelig ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Boekentassen en handtas op vaste plaats ( aan haakje aan de muur , de grootste krijgen de hoogste haakjes ) : zó blij dat ik dat eindelijk gedaan heb : gedaan met een hoek in de leefkeuken die overhoop ligt met tassen/boekentassen !
  Beddenlakens per set in een kussensloop , doe ik ook allang ( ooit eens gezien op Pinterest ), werkt super !
  En sinds de 3 jongste ( die nog vaak hulp nodig hebben ) een eigen mand/bak hebben voor hun schoenen , scheelt het een hoop in de ochtendrush . Aan de andere kant van de gang dan de schoenen voor derest . De kleintjes ´blokkeerden´nl. nogal lang de doorgang waardoor de oudsten in de stress schoten om op tijd te zijn . Ik heb zo´n Kallax kast met bijpassende manden , maar van Brico . Ze ligt gewoon op z´n lange kant op de grond tegen de trap aan ( verloren hoekje ). De kleintjes zitten dan boven hun bak op de kast om hun schoenen te kunnen aandoen : niet in elkaars weg en geen discussie wie waar zit ;-) . Ik kan ook veel gemakkelijker van op 1 plek de 3 paar schoenen dichtknopen . Scheelt heen en weer geren ;-)
  De helmen en fluovestjes liggen klaar ín de bakfiets ipv verder weg onderin een bak . Idealiter hebben ze boven hun bak met schoenen hun eigen kapstokje met helm en fluovestje , maar we hebben een muur tekort daarvoor ;-)
  Afval gaat bij ons 1x per dag ( tenzij als ze allemaal thuis zijn , dan meerdere x ) naar beneden in de vuilzak . Onder de wasbak heb ik een klein emmertje voor restafval dat ik ook elke dag leegmaak . Groenten en fruitafval gaat in een mooie pot en wordt na het eten leeggemaakt in de compostbak . Maar die kousen ... dat systeem van jou ga ik meteen eens uittesten ! Hoe zorg je ervoor dat iedereen in huis meewerkt met je systeem van organisatie ?? Leerrijk vind ik het wel , van hier te lezen :D

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.