Het nut van verzekeringen

Zijn verzekeringen nuttig?

Ik zeg volmondig JA, maar soms is het ook gewoon dikke pech hebben met je verzekering.

Zo heeft de man een volledige omnium voor zijn werkauto en het moet gezegd worden. Wanneer er een probleem is (licht ongeval of schade door derden of ...)maakt de vezekering er nooit veel tamtam over.
Onze autoverzekeringen zijn dus prima in orde zo denken we zelf.

Anders is het met onze brandverzekeringen.
Zo kregen we slechts een klein bedrag voor schade aan onze vloer (in ons andere huis)terwijl die toch was aangebracht door een leverancier (maar die kon of wou niet betalen en ging telkens in beroep).
De totale kostprijs liep in de duizenden euro's doordat het een dure vloer was.
We kregen een tegemoetkoming van enkele honderden dankzij onze eigen verzekering en niet door diegenen die de schade veroorzaakt had.
Eigenlijk hadden we hier nog geluk.

Anders is het nu.

In augustus hadden wij een groot lek in onze keuken in ons huidige huis na hevige regenval. Ik was toen gelukkig met vakantie en heb de opkuis niet moeten doen.
Enkele weken geleden kwam er eindelijk een inspecteur kijken die vertelde dat het lek kwam door een fout op het dak (een loden slab is verkeerd aangebracht). Dit was nog door de vorige eigenaars gedaan.
Bij gevolg kwam er een brief dat de verzekering niet voor de schade kon aansprakelijk gesteld waren omdat de OORZAAK van voor onze polis was (van de vorige eigenaars dus).
De prijs voor herstel is nu ongeveer 2000 Euro.
Maar dat wil onze verzekering niet vergoeden.
En we kunnen het ook niet meer verhalen op de vorige eigenaars (en hun verzekering dus) omdat ons huis meer dan zes maanden geleden is aangekocht. Dat staat namelijk zo in verkoopaktes :-).

En zo hebben wij weer eens extra kosten. Joepie!

Ook bij andere verzekeringen moet je niet altijd denken dat het wel in orde komt hoor.
Zo hebben wij eens tijdens een ziekte slechts dagelijks 37 Euro per dag gekregen (maandenlang want man had zijn been gebroken: daar ging al ons spaargeld) om een gezin van toen 10 te onderhouden.
Gelukkig was er toen het kindergeld want ik werkte toen niet.
We denken nu een betere verzekering te hebben want nadien hebben we dat laten aanpassen. Maar dat wil wel zeggen dat wij jaarlijks 1680 Euro premie betalen voor het geval man ziek zou worden. Wat hij dus zelden of nooit is (gelukkig).

Ik moet ook lachen met uitvaarverzekeringen.

Het is goed dat verzekeringen bestaan, maar het zou nog beter zijn dat ze uit betalen bij zaken waar je machteloos tegenover staat. Zoals wij nu voor hebben.

Reacties

  1. Ja je kan er niet zonder. Af en toe denk ik we lees, je kan het beter op sparen. Bij ons was de kap van de schoorsteen gewaaid. Eigen risico 225 euro. Dik 100 uit de verzekering. Net zo met de ziekte kosten.Je moet steeds meer zelf betalen en terwijl we vanaf 2007 maar 1,6 % bij is gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het is lastig omdat je soms niet goed weet wáár je precies voor verzekerd bent en wát de voorwaarden dan zijn. Daar sta je dus soms erg van te kijken. Ik heb vorig jaar mijn adviseur gevraagd om betere uitleg en dat heeft mij persoonlijk wel erg geholpen. Ik weet nu ongeveer waar we aan toe zijn in welke gevallen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.