Vier jij Sint-Maarten?

In mijn kinderjaren kwam bij ons thuis alleen Sint-Maarten. We gingen een raap halen en wortelen voor het paard en op een bordje werden suikerklontjes voor het paard gelegd. En een pintje voor de piet. In sommige gezinnen werd er ook jenever klaar gezet. Ik herinner mij het eens buiten gaan kijken of hij al in aantocht was en het zingen van de liedjes en veel lijstjes maken uit de boekjes.

Ik was nog jong (8 jaar) toen mijn moeder mijn verwachting doorprikte door te zeggen dat onze pa de Sint was en ze me toonde waar de geschenken lagen.  Mijn jongere broer kreeg het meteen ook te horen. Waarom ze het zo snel verteld heeft moet ik haar altijd nog eens vragen. Ik was zo opgewonden dat ik het tegen mijn tante vertelde dat ik het grote geheim wist en zij drukte me boos op het hart dat ik het zeker niet mocht vertellen aan mijn nichtje want dat er anders iets zou vliegen. Toen moest ik bijna wenen (het is allemaal goed gekomen hoor. Mijn nichtje wist pas van de Sint vele jaren later in het vijfde leerjaar ofzo ;-))

Feit is dat ik ondertussen ook al 17 jaar langs ga bij mijn ouders op Sint-Maarten voor de kleinkinderen.  Er is dan chocolade, marsepein, letterkes, ...en speelgoed.
Leuk voor ons kinderen op deze vrije dag vandaag. En ook wel een beetje leuk voor mij.

Zelf komt bij ons kinderen nu Sinterklaas op zes december.
Hoe dat komt? Ik vond dat logischer wanneer ik naar het verhaal achter de goede Heilige man keek en ook gewoon gemakkelijker voor de kinderen zelf om te begrijpen.
Ik vertel wel het verhaal.
Dat er twee Sinten zijn. Sint-Maarten en Sint-Nicolas. Beiden werden wel bisschop en allebei deelden ze cadeautjes uit , maar Sint-Maarten deelde vooral zijn mantel aan een bedelaar terwijl Sint-Nicolas geschenkjes aan de kinderen gaf. Om even kort door de bocht te gaan.

Ons kinderen zijn dus vandaag even verwend geweest door Sint-Maarten en moeten nu nog bijna een maand wachten tot Sint-Nicolas langs komt. Nog veel tijd dus voor lijstjes en liedjes en waarschuwingen.

Vieren jullie Sint-Maarten?

Reacties

 1. Hier komen ze aan de deur zingen met zelfgemaakte lampions en natuurlijk om wat lekkers te krijgen. Van vroeger ken ik het niet. Toen ik mijn man pas leerde kennen kwamen ze bij hun aan de deur maar dan met 1 tas waar alles in ging en dat werd dan later verdeeld. Sinterklaas wordt hier op 5 december meestal gevierd. Voor de kinderen een heel feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken het pas sinds ene jaar of tien toen er hier opeens kindjes aan de deur kwamen>? We hebben het wel eens gedaan met de kinderen, maar ik voel me er niet fijn bij, snoep bedelen, en dan enorme zakken emt suiker in huis die natuurlijk gelijl op moeten. Dit jaar niet dus. Dacht ik. En toen ging oudste met vriendjes ouders mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tuuuuuuuuuuuuuuuuuurlijk: alleen Sint Maarten zelfs, Sinterklaas komt hier niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, bij ons thuis wordt er met sinterklaas speelgoed gegeven, maar Sint Maarten wordt ook gevierd, het is nl. De patroonheilige van onze parochie en elk jaar organiseren de 2 scholen hier gezamelijk een kinderstoet, maar Sint Maarten ' zelf' rijd ook mee te paard. Op het einde van de stoet steekt hij dan ook een strooien pop in brand die de oudste meisjes meedragen. Vrijdag was het stoet en de laatste keer dat 1 van men kinds meeliepen zelf heb ik dat ook gedaan toen k klein was . en net zoals bij mij vroeger gebeurde, maak ik als we terug thuis zijn, lekkere warme chocomelk met st maartenskoeken.foto's heb ik er nu niet van, want ik moest op dat moment met tibo bij de kinesist zijn, wel jammer eigenlijk. Grts

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oooo ja hoor zeker en vast een 11 november zonder sintmaarten is geen 11 november.Ondertussen zijn we uit de kleine kids maar we blijven sintmaarten een toffe dag vinden( een vrije dag dus)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.