Aflossingsfeestje

Het is gebeurd. Onze eerste gedeeltelijke aflossing is een feit.

Eén van onze hypotheken is verminderd van 24.567,34 euro naar 19.567,34 euro door een betaling van 5000 euro.

Dat betekent ook dat onze volgende maandaflossing is verminderd van 148,45 euro naar 118,23 euro elke maand. Dat is 30 euro per maand minder. Ik was verrast want ik had een 20 euro per maand in gedachten.

Dat moet een klein beetje gevierd worden denken we dan, maar dat doen we sowieso al af en toe. Het leven alleen al is al mooi om gevierd te worden. Dus het wordt niet echt een feestje (want dat kost geld). We zullen er eens een goede fles wijn op drinken !

Al vele maanden heb ik ook een paar boeken in huis over je hypotheek aflossen waaronder Hypotheekvrij! (Je huis aflossen in 10 simpele stappen)van Gerhard Hormann.  Dat boek lag hier al zo lang, maar pas na het lezen ervan was ik overtuigd. Het zijn wel boeken over het aflossen in Nederland. In België is aflossen iets minder simpel. Zo kan je hier maar één keer kosteloos aflossen per jaar en moet je wel een wederbeleggingsvergoeding betalen. In ons geval was dit 33 Euro. Daarom hebben we eigenlijk geluk dat we vijf kleine hypotheken hebben. Bij ons is het dan vijf keer per jaar. Wil je in België vaker aflossen dan moet het bedrag dat je wil aflossen minstens 10% zijn van het nog terug te betalen kapitaal zijn. En je moet dan meer kosten betalen. Een soort boete dus. Het is dus interessanter om het gewoon één keer per jaar te doen.

De stappen die je moet doen in België om voortijdig af te lossen.

1°Aan de bank melden via mail of brief dat je XXX Euro wil aflossen en van welke hypotheek wanneer je er meerdere hebt.
2°Je krijgt een papier van de bank dat je moet ondertekenen en brengt dat binnen.
3°Je zorgt dat er voldoende geld op je rekening staat.
4°De aflossing wordt gedaan en meteen krijgt je een nieuwe staat van je hypotheek.


Het is niet zo dat je enkel grote bedragen kunt aflossen. Elk klein bedrag dat je meer aflost is minder dat je moet terug betalen.
Je zou bijvoorbeeld elke maand 100 Euro in een spaarpot kunnen stoppen of een vast maandbedrag storten op een rekening. En na een half jaar of een jaar dat bedrag aflossen.
Ook kleine beetjes helpen.
Zelfs was ik van plan om 5500 Euro af te lossen, maar het werd 500 Euro minder. Ook was ik van plan om te wachten nadat ik onze belastingen betaald had en zelfs pas in juli af te lossen, maar ik kon niet meer wachten.

Voor vele mensen lijkt dit een enorm bedrag (en dat is het ook) en men vraagt dan hoe we dit dan wel doen.
Er zijn uiteraard zaken waar je niet kan op besparen. Je moet blijven aflossen, huislasten betalen en verzekeringen betalen. Ook gaat onze oudste naar de Hoge school en zit ze er op kot.

Maar er zaken waar je absoluut kunt op besparen, maar ook voor mij was en is het zeer moeilijk.

Zo gaan we niet meer op vakantie (maar hebben we wel een stacaravan in Zeeland). Dat scheelt echt een hoop geld want we moeten altijd iets groots huren met onze bende en ginds doe je ook geld op.
In november zijn we voor het laatst op vakantie geweest, maar dit was reeds meer dan een jaar eerder gereserveerd en betaald. Niet meer op vakantie gaan tijdens de Kerst, in de krokus en nu ook in de Paasvakantie scheelt een hoop. Dit is niet moeilijk voor mij want ik heb een hekel aan in -en uitpakken.

Waar ik het moeilijker mee heb is me inhouden met het kopen van boeken, kledij en schoenen of iets moois voor in huis. Ook rij ik met een oude Volvo terwijl iedereen rondom mij met een schone redelijke nieuwe auto lijkt te rijden. En dan is er nog dat de kledij die ik mooi en hip vind altijd net iets duurder blijkt te zijn dan het gemiddelde. Zowel voor de kinderen als voor mezelf. Bij wijze van probeersel ben ik de afgelopen twee maanden enkel nog in de goedkopere winkels geweest en zo draag ik vandaag een zwarte broek van de Wibra.
De klik is er op dit vlak nog niet helemaal.

Ik heb berekend hoeveel we per maand moeten apart opzij leggen om goed te kunnen aflossen en met de rest kan ik nog altijd een beetje doen wat ik wil.

Maar ik ga hier nog een aparte blog aan wijten.
Besparen op wat en hoeveel.

Zouden jullie aflossen zien zitten?

Reacties

 1. Ik zou graag aflossen, maar dat is hier niet aan de orde. Dat gaat simpelweg niet. Wij besparen op van alles. Zo is het erg rendabel om ieder jaar van energieleverancier en ziektekostenverzekering (evalueer ieder jaar of de paketten nog relevant zijn!) over te stappen. Wij gaan niet op vakantie en hebben ook geen stacaravan oid. Kleren krijgen we voor een groot deel van vrienden en worden sowieso van kind op kind binnen het gezin doorgegeven (als ze nog netjes zijn). Idem dito voor schoenen. Verjaardagen houden we heel simpel. Boodschappen doe ik bij de Aldi of Lidl met een enkele aanvulling bij een duurdere supermarkt. Wekelijks maak in een menu zodat ik niet in de verleiding kom om meer te kopen of verkeerd in te slaan. Ik bespaar op boodschappen die veel terugkomen. Bijvoorbeeld heb ik wasbaar maandverband en een menstruatiecup. Ik koop groente en fruit bij een plaatselijke boer. Van hem kreeg ik ook nog wel eens groente of fruit dat bijv een plekje had maar voor de rest nog wel goed was. (Helaas is hij deze week overleden, ben daar heel verdrietig over, was een bijzonder lieve man) Er wordt hier nauwelijks gesnoept. Speelgoed of een extraatje wordt bij de kringloopwinkel of op een rommelmarkt aangeschaft. En..waar ik nog steeds voor 100% achter sta: we geven ook veel weg. Ik verkoop niets aan kleding/speelgoed oid. Dat geef ik weer door aan anderen die het ook goed kunnen gebruiken. Wij zeggen hier: wie goed doet, goed ontmoet. Het is heerlijk om blije gezichten te zien.
  Ach, dit zijn maar een paar dingen van hoe wij het aanpakken en zo redden we het net.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste negen jaar van mijn hypotheek heb ik ook zo geleefd (met mijn eerste man). Wij werken allebei fulltime en kwamen altijd net rond. We konden niet sparen (hadden een 2000 Euro opzij voor moest de wasmachine stuk gaan). De auto was op afbetaling. Ik kreeg ook kledij van anderen en heb al die jaren amper kledij voor mezelf gekocht. We gingen wel af en toe naar Center Parcs. Ik weet nog altijd niet hoe ik het toen gedaan heb.
   Pas na zijn dood kwam er licht in mijn duisternis. Ik had opeens meer geld over elke maand. Ik kon eindelijk dat huis verbouwen en anderhalf jaar later heb ik mijn huidige man ontmoet met wie ik nu al tien jaar samen ben.
   Hij heeft altijd goed verdiend waardoor ik zelf kon stoppen met werken en eindelijk ook eens kleren kon kopen en we veel meer op vakantie konden gaan.
   Ik kan me dus perfect in jouw situatie verplaatsen en besef dat aflossen inderdaad niet voor iedereen mogelijk is.
   Maar het is goed dat jullie het redden zo. Aflossen moet ook niet hé, maar wie het kan zou ik het aanraden.

   Verwijderen
  2. Ja, zou het ook graag willen hoor. Bij ons zal er ook iets moeten veranderen. Niet wat betreft uitgaven maar wat betreft inkomsten. Ik probeer er bij te werken (ik werk thuis, ben auteur van stuiverromans) maar dat lukt op het moment niet omdat het gewoonweg te druk is. Zo zie je maar: iedereen kan wel iets veranderen om de situatie te verbeteren ;) En wensen zullen we altijd blijven houden. En dromen ook (wanneer kunnen we nu eindelijk weer eens op vakantie naar ons geliefde Engeland??)

   Verwijderen
 2. Ik heb momenteel niet de mogelijkheid om erg te sparen.Heb een halftijds inkomen maar ben ondertussen alleenstaande moeder, dus daar moeten binnenkort uren bij. Geen alimentatie en ook geen mogelijkheid om dat in te vorderen. Lening bijna even hoog als mijn inkomen.
  Ik bespaar wel op eten, want daar blijk je massa's op te kunnen besparen. Doe gewoon alles weg wat je lijf niet nodig heeft en koop het fruit en groente in grote hoeveelheden. En alles zelf maken! Kleding koop ik vrijwel niet. Boeken koop ik niet. Enkel bib of geleend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me heel goed inbeelden dat het niet voor iedereen mogelijk is omdat ik zelf in die situatie geweest ben.

   Verwijderen
 3. De hypotheek volledig afgelost lijkt mij een zalig gevoel maar hoe zit dat dan fiscaal? Zo een hypotheek is toch een super aftrekpost? Mijn ouders hebben opnieuw een hypotheek gesloten als die van hun huis afgelost was en wat verbouwingen gedaan omdat ze opeens zoveel meer belastingen moesten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hypotheek is inderdaad een aftrekpost, maar die is niet zo groot als wat men de mensen voorschotelt.
   Bij ons gaat het om een bedrag van 2280 euro voor het jaar 2015. Dat is verwaarloosbaar. Sneller aflossen is veel voordeliger dan je hypotheek behouden voor het belastingsvoordeel. Uiteraard moet je meer belasting betalen als je die aftrek niet hebt, maar je moet ook iedere maand aflossen.

   Verwijderen
 4. Ik had daar nog nooit over nagedacht, over sneller aflossen. Maar je post doet me wel afvragen of het inderdaad niet voordeliger zou zijn om met onze spaarcenten een (klein) deel van de hypotheek af te betalen. Geld brengt tegenwoordig toch niets op op een spaarrekening, en kotgaande kinderen hebben we nog niet... Bedankt voor deze insteek alleszins!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik onze boekhouder vroeg of het wel interessant was verzekerde hij me van wel. Ik zou kijken wat je kan missen. Door een aflossing wordt je maandbedrag ook kleiner en tegen dat je kinderen hebt die eventueel op kot gaan ben je misschien afgelost. Ik ben alleszins overtuigd van het voordeel ervan. Een aflossing van 5000 Euro was voor ons dus 30 Euro minder te betalen elke maand.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Ons Mega schoenenrek & Brielmeersen

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.