Bloemkool met macaroni en spekjes in kaassaus

Recepten waar kinderen van smullen zijn altijd heel welkom dus maakte ik gisteren Bloemkool met macaroni, spekjes en kaassaus. Het was naar een recept van Jeroen Meus met enige aanpassingen want ik vind het plezant om zelf een paar dingen te veranderen. En ja. Onze kinderen hebben hun vingers afgelikt. Ik maakte voor 8 personen, maar heb vandaag nog over dus de kleintjes gaan dit twee dagen na elkaar eten.

De totale kostprijs van dit recept: 20,65 Euro (boter, olijfolie, bloem, peper, zout, nootmuskaat en de citroen niet meegerekend). Ik gebruikte Franse kaas (5,46 euro)en Gruyère kaas (3,39 Euro) voor in mijn kaassaus. Het kan dus goedkoper en dit is voor 8 personen. De witte producten waren de melk, de macaroni en de spekreepjes. Normaal gezien gebruik ik geen Franse kaas in mijn kaassaus. Het is iets éénmalig want ik vind het te prijzig.

Het is ook heel makkelijk om te maken. Het recept vind je hier.

Gisteren werkte ik me door een ferme stapel was en daarna maar vouwen en op de juiste hopen leggen. Stapelen kan ik als de beste ;-). En ja. Dat is telkens één stapel voor één kind.
Nu moet de was dus nog in de kasten geraken.
Deze ochtend kon ik het niet laten om een foto te trekken van mijn kleine poppemie toen ze daar zo schoon aan het spelen was.

Vandaag kreeg ik de elektriciteitsrekening weer in de bus. We hebben zonnepanelen en er was een dag dat wij 0 euro moesten betalen voor elektriciteit. De nieuwe afrekening met dank aan de turteltaks is nu 94, 73 Euro. Dat betekent dat we ten opzichte van 2 jaar geleden per jaar meer dan 1000 Euro meer moeten betalen voor elektriciteit. Dit komt door afschaffing van gratis elektriciteit per persoon en de het extra prosumententarief (38,73 Euro) en de bijdragen voor het energiefonds (8,33 Euro). Op twee jaar tijd is energie dus een pak duurder geworden.

Reden te meer om het consuminderen en het voortijdig aflossen ernstig te nemen.
Op zoek gaande naar blogs hierover was ik verbaasd hoeveel er eigenlijk waren. Ik kwam er minstens 20 tegen. Ondertussen volg ik er een paar.

Vandaag in de supermarkt geen onnodige zaken gekocht. En in de supermarkt een gratis koffie gedronken in plaats van in de broodjeszaak.
Nu nog de moed vinden om wat spullen te gaan verkopen op kapaza.

Geniet van de mooie woensdag. Ik ga mijn kinderen deze middag buiten gooien :-).

Reacties

 1. oeioei,maar te hopen dat het bij jullie niet regent "op de buitenspeeldag",want hier in de westvlaanders giet het...wat mijn kleinkind lekker vind:eenpansgerecht zoals vanonder puree,dan gebakken gehakt of americain erop,en erboven broccoli in witte saus.alsook balletjes in tomatensaus maar voor u is dat behoorlijk veel balletjes draaien ,e.
  je bent goed aan het comsuminderen Sandra!vind ik stoer van je!er zijn zoveel dingen die leuk zijn en niet veel geld hoeven te kosten,ik bak hier samen met mn kleinkind wafels vannamiddag.fijne dag nog en groeten debora

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmm. Lekker. Wafels.
   Hier regent het (nog) niet, maar het is al een hele dag grijs en kouder dan ik dacht. En ik had ze vandaag net met blote benen naar school laten gaan :-).

   Verwijderen
 2. Wat een berg kledij! Lieve Fee zo mooi aan het spelen, geniet er nog maar van voor je het weet vliegt ze weer uit want het gaat snel.
  Dat is dus de reden waarom wij nog geen zonnepanelen hebben. Voorheen kreeg je terug geleverd en nu veel panelen hebben gaat het weer geld kosten. Mijn man had veel liever een warmtepomp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja. Het gaat inderdaad snel. Fee wordt volgende maand al twee jaar.
   Wij hebben dit huis gekocht en de zonnepanelen lagen er al op. Die kost hebben we dus niet nog eens moeten doen. In het vorige huis hadden we nog voor 16000 Euro zonnepanelen laten leggen, maar die brachten minder op.
   Nu rekenen ze weer door want er is geld nodig en ze zoeken overal geld. De regering blijft maar inkomsten zoeken bij de mensen. Terwijl de grote bedrijven ongemoeid gelaten worden.

   Verwijderen
 3. Het zijn vooral Nederlandse blogs die gaan over het vervroegd afbetalen van leningen( zij moeten na de looptijd nog een heel bedrag terugbetalen) in Belgie zijn er niet zoveel mensen die dit doen want de meeste mensen trekken hun lening van de belastingen af, wij hebben ook al een storting gedaan en toen we gingen vragen op de bank hoe dit in zijn werk ging vielen ze bijna van hun stoel, wij hebben 1 % moeten laten vallen als boete maar dit was niet zoveel. We mogen elke keer min 10% van het bedrag afbetalen.Wij hebben ook zonnepanelen maar we moeten geen bijdrage betalen voor de omvormer omdat we sociaal tarief hebben, dit mogen ze niet aanrekenen(klein foutje in wetgeving). We zijn ook aan't sparen en op het einde van het jaar willen we weer een stukje afbetalen. Leuk om te horen dat er ook mensen zijn met dezelfde ideeen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken zelf persoonlijk niemand die voortijdig aflost in België. Nochtans is het interessant nu het spaargeld toch niets meer oplevert.
   Ik vind het fijn dat je reageert. Zo weet ik dat er toch nog mensen zijn die dit doen want nu fronst men nogal als ik het vertel. Het lijkt wel of zelfs niemand weet dat het kan! Iedereen denkt aan de belastingaftrek of de 'boete', maar dat is verwaarloosbaar. Vroegtijdig aflossen is altijd voordeliger.

   Verwijderen
  2. Wij hebben geen voordeel met de belastingen, omdat we de lening niet kunnen aftrekken, hoe vroeger we van alle leningen verlost zijn hoe vroeger we kunnen sparen voor een nieuw leven in het buitenland, en dan hoeven we niet te wachten op ons pensioen

   Verwijderen
  3. Wij hebben een 'klein' voordeel. 2280 Euro per jaar. Maar als je weet wat we iedere maand moeten aflossen is de rekening snel gemaakt. Voor die aftrek moeten we niet blijven aflossen. Dan is dat een doekje voor het bloeden.

   Verwijderen
 4. Mijn zus heeft vervroegd afgelost en hetgeen ik ervan weet is dat ze daar dik spijt van hebben gehad. Fameuze klets van de belastingen het jaar erop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja. Je moet meer belastingen belastingen betalen als je niet meer aflost, maar je lost wel ook iedere maand niet meer af. Ik kan niet voor iemand anders spreken maar na overleg met de boekhouder blijken wij 2280 euro belastingvoordeel te doen. We betalen liever ieder jaar 2280 Euro meer belasting dan ieder jaar ongeveer 20000 Euro aan de bank af te lossen. Als we dat aflossen niet meer hadden hoefde Tim ook niet meer zo hard te werken en zouden de belastingen ook dalen. In de eerste plaats doe ik het voor de vrijheid. Ons huis voelt niet als 'ons huis'. Ik wil mezelf niet voorliegen. Als Tim invalide wordt zijn we ons huis kwijt tenzij ik 2 jobs ga doen. Iets wat me niet aantrekt.
   En hey. Als je wil hebben we het er nog weleens over ;-).

   Verwijderen
 5. Wij hebben er ook een prioriteit van gemaakt om vroegtijdig af te lossen... Wordt hier in België idd niet zo vaak gedaan, ook al snap ik niet waarom, want je spaart er enorm mee uit... Vroeger terugbetalen = minder interest betalen = meer geld ter beschikking dat je opnieuw kan gebruiken om vroeger af te betalen. Een positief sneeuwbaleffect! En die belastingaftrek die maakt alle voordelen echt niet goed, zoals je zelf ook zegt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk. Ik zie er alleen maar voordelen in ook en begrijp niet dat zo weinig Belgen dit doen. Wij maken er nu ook onze prioriteit van. Het zal ons een veel geruster gevoel geven wanneer de hypotheek eindelijk afgelost is want dan is het huis ook ècht van ons. We zijn goed bezig.

   Verwijderen
 6. Als je een lening aangaat betaal je de eerste jaren de interesten af pas later het kapitaal, de banken winnen altijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik schrik wel van het bedrag dat je nog moet betalen ondanks zonnepanelen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk zouden we 47,67 Euro moeten betalen (met 11 personen), maar met het prosumententarief (38,73 euro) en de Turteltaks (8,33) komen we nu aan 94,73 Euro. We hebben wel al elk jaar geld terug gekregen. Vorig jaar 213 Euro. We hebben nog maar één keer één jaar 0 Euro moeten betalen, maar die tijd is dus voorbij.

   Verwijderen
  2. Ik ben natuurlijk ook wel de hele dag thuis. En mijn wasmachine draait vaak op volle toeren plus de droogkast in de winter. Vorig jaar hadden we ook een probleem met de zonnepanelen die niet optimaal gewerkt hebben.

   Verwijderen
 8. In België wordt de woonbonus bovendien verminderd na 10 jaar, dus daarvoor moeten we het zeker niet doen. We hebben onze lening laten herfinancieren maar vervroegd terugbetalen is langs hier niet de gewoonte.
  Kun je niet besparen op water/elek/gas? Dat kan soms wel helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat wij nog veel kunnen besparen op elektriciteit of gas. Onze thermostaat staat hier al een tijdje op 17-18. Water wellicht wel want ik heb geen goed zicht op hun 'douchen'.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Campinglife

Hoe is 't?

Opruimeritis in de hoogste graad en Yeah: schoolvakantie.